Accessibility Tools

Skip to main content

Ministarka dr Begović ugostila ministra za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske dr Željka Budimira

08. June 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Tokom trajanja Svesrpskog sabora Republike Srbije i Republike Srpske, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović ugostila je ministra za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske dr Željka Budimira

Svesrpski sabor je počeo molebanom za Srbiju i Srpsku koji su služili patrijarh i episkopi, nakon čega je patrijarh srpski Porfirije održao i besedu u Hramu Svetog Save. Sabor se nastavio u Palati Srbija, gde je održan zajednički sastanak Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Srpske, kojem su prisustvovali i velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve, a prisutni su bili i dva predsednika - Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, kao i predstavnici Srba iz čitavog regiona.

Prethodno sastanku dve vlade, održan je i bilateralni sastanak ministara dr Begović i dr Budimira. “Imali smo jako dobar sastanak sa ministrom naučnotehnološkog razvoja i visokog obrazovanja gospodinom Budimirom i dogovorili smo vrlo konkretne korake”, istakla je ministarka dr Begović u izjavi za medije ovom prilikom, dodavši da Srbija ima dobro razvijen inovacioni ekosistem, a da Republika Srpska intenzivno radi na izgradnji svog prvog naučno-tehnološkog parka, te da je dogovor da se naučnici i inovatori Republike Srpske uključe u sve aktivnosti koje realizuju naučno-tehnološki parkovi u Srbiji. “Želimo da im pomognemo da se pripreme, tako da čim otvore svoj naučno-tehnološki park mogu da krenu da rade. Prva poseta planirana nam je za 26. juni, kada se otvara kancelarija u okviru budućeg naučno-tehnološkog parka u Banjoj Luci”, istakla je dr Begović.

“Što nas je više, to smo jači i uspešniji. Ideja je da okupimo sve naše kolege iz Republike Srpske: i privatni sektor i akademiju. i da zajedno radimo na jačanju srpskog ekosistema koji je vezan za inovacije, a naravno i da zajedno kroz te aktivnosti jačamo i nauku”, rekla je ona, dodavši da treba da radimo zajedno na održanju mira. “Trebalo bi da budemo mudri, pametni i da koristimo tu pamet, koju oduvek imamo, i koju možda nekada nismo koristili na pravi način. Sada je momenat da smo se okupili i da smo zajednički definisali šta je bitno. A to je interes Srbije, interes Republike Srpske i interes svih naroda koji žive tu. Na tome treba svi da radimo”, zaključila je dr Begović.

Nakon sastanaka, održana je zajednička sednica vlada Republike Srbije i Republike Srpske uz prisustvo predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika kada je jednoglasno usvojena Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda. Centralno obeležavanje manifestacije „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“ na Trgu Republike okupilo je na hiljade prisutnih građana srpskog naroda iz dve države.