Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Министарка др Беговић угостила министра за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске др Жељка Будимира

08. Јуни 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Током трајања Свесрпског сабора Републике Србије и Републике Српске, министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић угостила је министра за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске др Жељка Будимира

Свесрпски сабор је почео молебаном за Србију и Српску који су служили патријарх и епископи, након чега је патријарх српски Порфирије одржао и беседу у Храму Светог Саве. Сабор се наставио у Палати Србија, где је одржан заједнички састанак Владе Републике Србије и Владе Републике Српске, којем су присуствовали и великодостојници Српске православне цркве, а присутни су били и два председника - Александар Вучић и Милорад Додик, као и представници Срба из читавог региона.

Претходно састанку две владе, одржан је и билатерални састанак министара др Беговић и др Будимира. “Имали смо јако добар састанак са министром научнотехнолошког развоја и високог образовања господином Будимиром и договорили смо врло конкретне кораке”, истакла је министарка др Беговић у изјави за медије овом приликом, додавши да Србија има добро развијен иновациони екосистем, а да Република Српска интензивно ради на изградњи свог првог научно-технолошког парка, те да је договор да се научници и иноватори Републике Српске укључе у све активности које реализују научно-технолошки паркови у Србији. “Желимо да им помогнемо да се припреме, тако да чим отворе свој научно-технолошки парк могу да крену да раде. Прва посета планирана нам је за 26. јуни, када се отвара канцеларија у оквиру будућег научно-технолошког парка у Бањој Луци”, истакла је др Беговић.

“Што нас је више, то смо јачи и успешнији. Идеја је да окупимо све наше колеге из Републике Српске: и приватни сектор и академију. и да заједно радимо на јачању српског екосистема који је везан за иновације, а наравно и да заједно кроз те активности јачамо и науку”, рекла је она, додавши да треба да радимо заједно на одржању мира. “Требало би да будемо мудри, паметни и да користимо ту памет, коју одувек имамо, и коју можда некада нисмо користили на прави начин. Сада је моменат да смо се окупили и да смо заједнички дефинисали шта је битно. А то је интерес Србије, интерес Републике Српске и интерес свих народа који живе ту. На томе треба сви да радимо”, закључила је др Беговић.

Након састанака, одржана је заједничка седница влада Републике Србије и Републике Српске уз присуство председника Републике Србије Александра Вучића и председника Републике Српске Милорада Додика када је једногласно усвојена Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа. Централно обележавање манифестације „Један народ, један сабор – Србија и Српска“ на Тргу Републике окупило је на хиљаде присутних грађана српског народа из две државе.

Галерија
Погледајте још вести