Accessibility Tools

Skip to main content

Ministarka dr Begović posetila Institut za krmno bilje u Kruševcu

28. June 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Delegacija Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija na čelu sa ministrarkom Jelenom Begović obišla je Institut za krmno bilje u Kruševcu

Ovom prilikom ministarka je razgovarala sa direktorkom instituta dr Dejanom Sokolovićem i njegovim saradnicima, a sastala se i sa sedamnaest istraživača koji rade na ovom institutu i obišla prostorije Instituta.

Poseta ovom razvojno-istraživačkom institutu sprovedena je kao deo šireg plana Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija za obilazak svih instituta koji rade u Republici Srbiji, a u cilju detaljnog upoznavanja sa njihovim radom, uspesima i postignućima, ali i problemima sa kojima se suočavaju.

Direktor Instituta dr Sokolović istakao je značaj posete ministarke dr Begović ovom institutu, koji postoji već 140 godina. “Ovaj institut ima dugu tradiciju u oblasti poljoprivrede, izučavanja krmnog bilja, u bavljenju naukom. Kroz sve te godine smo uvek radili na dobrobiti stočara, razvoju stočarstva i unapređenju poljoprivrede uopšte”, istakao je dr Sokolović, dodavši da je ovo prva poseta jednog ministra nauke ovoj instituciji.

“Poljoprivreda je jedna od glavnih industrijskih grana Srbije, imamo dobro i plodno zemljište, puno vode”, rekla je dr Begović, dodavši da se ovaj institut bavi prehranom domaćih životinja, odnosno životinja koje se gaje za ishranu.

“Mislim da je svima jasno koliko je u Srbiji važna poljoprivreda, uključujući i stočarstvo, i hrana koja je zdrava, koja je negde rezultat i naučnih istraživanja i naučnih potvrda. Ovaj institut baš na tome radi za našu zemlju i naše građane. Ovakvi instituti su apsolutno neophodni za svaku zemlju koja želi dalje da razvija tehnologiju i unapređuje poljoprivredu, i koja želi da građani imaju kvalitetnu, zdravu i nutritivnu hranu”, zaključila je ministarka dr Begović.