Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Министарка др Беговић посетила Институт за крмно биље у Крушевцу

28. Јуни 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Делегација Министарства науке, технолошког развоја и иновација на челу са министрарком Јеленом Беговић обишла је Институт за крмно биље у Крушевцу

Овом приликом министарка је разговарала са директорком института др Дејаном Соколовићем и његовим сарадницима, а састала се и са седамнаест истраживача који раде на овом институту и обишла просторије Института.

Посета овом развојно-истраживачком институту спроведена је као део ширег плана Министарства науке, технолошког развоја и иновација за обилазак свих института који раде у Републици Србији, а у циљу детаљног упознавања са њиховим радом, успесима и постигнућима, али и проблемима са којима се суочавају.

Директор Института др Соколовић истакао је значај посете министарке др Беговић овом институту, који постоји већ 140 година. “Овај институт има дугу традицију у области пољопривреде, изучавања крмног биља, у бављењу науком. Кроз све те године смо увек радили на добробити сточара, развоју сточарства и унапређењу пољопривреде уопште”, истакао је др Соколовић, додавши да је ово прва посета једног министра науке овој институцији.

“Пољопривреда је једна од главних индустријских грана Србије, имамо добро и плодно земљиште, пуно воде”, рекла је др Беговић, додавши да се овај институт бави прехраном домаћих животиња, односно животиња које се гаје за исхрану.

“Мислим да је свима јасно колико је у Србији важна пољопривреда, укључујући и сточарство, и храна која је здрава, која је негде резултат и научних истраживања и научних потврда. Овај институт баш на томе ради за нашу земљу и наше грађане. Овакви институти су апсолутно неопходни за сваку земљу која жели даље да развија технологију и унапређује пољопривреду, и која жели да грађани имају квалитетну, здраву и нутритивну храну”, закључила је министарка др Беговић.

Галерија
Погледајте још вести