Accessibility Tools

Skip to main content

Ministarka Begović posetila Institut nuklearnih nauka "Vinča" u Beogradu

14. May 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Delegacija Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija na čelu sa ministrarkom Jelenom Begović obišla je danas Institut nuklearnih nauka "Vinča" u Beogradu i tom prilikom razgovarala sa direktorkom instituta prof. dr Snežanom Pajović i njenim saradnicima, a sastala se i sa Upravnim odborom i Naučnim većem, odnosno istraživačima

Poseta je sprovedena kao deo šireg plana Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija za obilazak svih instituta koji rade u Republici Srbiji u cilju detaljnog upoznavanja sa njihovim radom, uspesima i postignućima, ali i problemima sa kojima se suočavaju.

Ministarka dr Begović istakla je veliki značaj Instituta za nuklearne nauke “Vinča”, najvećeg institut u Republici Srbiji, a gde je zaposleno više od 800 ljudi.

“Ovaj institut predstavlja veliki ljudski kapacitet za Srbiju, ali mislim i za region. Izuzetno bitan institut i od nacionalnog značaja je, jer se bavi različitim oblastima nauke, multidisciplinaran”, rekla je ona. Istakla je da je tokom sastanaka dosta vremena bilo posvećeno strateškom planiranju. Kako je naglasila, u razgovorima je predočen stav ministarstva da je izuzetno bitno da ovaj institut ima vrlo jasnu stratešku viziju, s obzirom na to da se sada i na nivou države otvaraju pitanja nuklearne energije, kao i da će nam u decenijama koje dolaze biti potrebni stručnjaci iz oblasti kojima se naučnici bave na ovom institutu.

“Na ovom institutu postoje stručnjaci iz oblasti radijacione biologije, zaštite od radijacionog zračenja, a ovo je i jedino mesto u Srbiji i u regionu koji proizvodi radiofarmaceutikale, odnosno lekove korišćene u tretmanima kancera, koji postaju sve važniji i bitniji na globalnom nivou”, navela je dr Begović, istakavši veliki potencijal za otvaranje startap kompanija na ovom institutu. “Vinča pruža i veliki broj usluga, neke od tih usluga su zaista jedinstvene i za našu zemlju i za naš region i tu ponovo leži njihov potencijal da utiču na razvoj društva ali i na razvoj naše ekonomije”, zaključila je ministarka.

Prof. dr Snežana Pajović istakla je da je ova poseta bila višestruko korisna.

“Sastanak delegacije sa istraživačima trajao je oko tri sata, sa ciljem da razgovaramo o najznačajnim strateškim pitanjima, koja se tiču razvoja naučnih istraživačkih programa, kako u okviru osnovnih istraživanja, tako i primenjenih i razvojnih, koji su preduslov za razvoj visokih tehnologija i inovacionog sistema", rekla je prof. dr Pajović.

Ona je navela da svetska nauka veoma dinamično ide ka razvoju visokih tehnologija, koje se primenjuju u različitim oblastima privrednog života, ali i u inovacijama, koje donose napredak čitavom društvu. “Zato je veoma važno bilo da se realno sagleda na terenu kako izgleda naučni potencijal Instituta za nuklearne nauke “Vinča” i da se na osnovu toga kreira strateška vizija njegovog daljeg razvoja”, rekla je.

Ona je istakla da su dolazak ministarke direktno na naučni teren, kao i razgovor sa istraživačima, veoma značajni. “Istraživači su od ministarke i delegacije imali priliku da veoma precizno dobiju odgovore na svoja pitanja”, zaključila je prof. dr Pajović.