Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Министарка Беговић посетила Институт нуклеарних наука "Винча" у Београду

14. Мај 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Делегација Министарства науке, технолошког развоја и иновација на челу са министрарком Јеленом Беговић обишла је данас Институт нуклеарних наука "Винча" у Београду и том приликом разговарала са директорком института проф. др Снежаном Пајовић и њеним сарадницима, а састала се и са Управним одбором и Научним већем, односно истраживачима

Посета је спроведена као део ширег плана Министарства науке, технолошког развоја и иновација за обилазак свих института који раде у Републици Србији у циљу детаљног упознавања са њиховим радом, успесима и постигнућима, али и проблемима са којима се суочавају.

Министарка др Беговић истакла је велики значај Института за нуклеарне науке “Винча”, највећег институт у Републици Србији, а где је запослено више од 800 људи.

“Овај институт представља велики људски капацитет за Србију, али мислим и за регион. Изузетно битан институт и од националног значаја је, јер се бави различитим областима науке, мултидисциплинаран”, рекла је она. Истакла је да је током састанака доста времена било посвећено стратешком планирању. Како је нагласила, у разговорима је предочен став министарства да је изузетно битно да овај институт има врло јасну стратешку визију, с обзиром на то да се сада и на нивоу државе отварају питања нуклеарне енергије, као и да ће нам у деценијама које долазе бити потребни стручњаци из области којима се научници баве на овом институту.

“На овом институту постоје стручњаци из области радијационе биологије, заштите од радијационог зрачења, а ово је и једино место у Србији и у региону који производи радиофармацеутикале, односно лекове коришћене у третманима канцера, који постају све важнији и битнији на глобалном нивоу”, навела је др Беговић, истакавши велики потенцијал за отварање стартап компанија на овом институту. “Винча пружа и велики број услуга, неке од тих услуга су заиста јединствене и за нашу земљу и за наш регион и ту поново лежи њихов потенцијал да утичу на развој друштва али и на развој наше економије”, закључила је министарка.

Проф. др Снежана Пајовић истакла је да је ова посета била вишеструко корисна.

“Састанак делегације са истраживачима трајао је око три сата, са циљем да разговарамо о најзначајним стратешким питањима, која се тичу развоја научних истраживачких програма, како у оквиру основних истраживања, тако и примењених и развојних, који су предуслов за развој високих технологија и иновационог система", рекла је проф. др Пајовић.

Она је навела да светска наука веома динамично иде ка развоју високих технологија, које се примењују у различитим областима привредног живота, али и у иновацијама, које доносе напредак читавом друштву. “Зато је веома важно било да се реално сагледа на терену како изгледа научни потенцијал Института за нуклеарне науке “Винча” и да се на основу тога креира стратешка визија његовог даљег развоја”, рекла је.

Она је истакла да су долазак министарке директно на научни терен, као и разговор са истраживачима, веома значајни. “Истраживачи су од министарке и делегације имали прилику да веома прецизно добију одговоре на своја питања”, закључила је проф. др Пајовић.

Погледајте још вести