Accessibility Tools

Skip to main content

Izabrana Inženjerka godine, dr Begović: “Budućnost Srbije je u vašim rukama, poklanjam vam svoje puno poverenje“

04. June 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Inženjerka vazdušnog saobraćaja Lidija Tomić, proglašena je za Inženjerku godine za 2024. godinu u Srbiji

Ona je senior procesna inženjerka na Visokoj školi strukovnih studija - Vazduhoplovnoj akademiji i početkom ove godine odbranila je prvi doktorat u istoriji srpskog vazduhoplovstva koji razmatra dronove kao pretnju po bezbedno odvijanje civilnog vazdušnog saobraćaja.

Izbor za Inženjerku godine u Srbiji je organizovan drugi put, u organizaciji Privredne komore Srbije, kompanije Simens i Udruženja "Inženjerka godine", kako bi se inspirisale mlade žene za studije u oblasti STEM nauka.

Finalu izbora prisustvovala je pomoćnica ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije Ivana Vukašinović, a poruka ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelene Begović pročitana je prisutnima.

„Drage finalistkinje prestižnog i izuzetno inspirativnog takmičenja „Inženjerka godine“, čast mi je da uputim pozdravnu reč vama, ali i svim mladim devojkama koje se interesuju za STEM oblasti, jer su ih upravo finalistkinje ovogodišnjeg takmičenja na to inspirisale.

Ovaj događaj je izuzetno značajan ne samo za našu naučnu zajednicu, već za čitavo naše društvo, jer STEM oblasti predstavljaju veliki šansu za dalji razvoj naše zemlje. U 21. veku, uloga inženjera i naučnika je od presudne važnosti za rešavanje globalnih izazova sa kojima se čovečanstvo suočava, a koji utiču na živote svake individue na ovoj planeti. Vi ste te koje oblikujete budućnost, kreirate inovacije i predlažete rešenja za izazove sa kojima se suočavamo.

Srbija ima dugu istoriju u STEM obrazovanju, sjajne naučnice i inovatorke, od Mileve Ajnštajn, do Gordane Vunjak, i ne samo njih. Iz ove tradicije, upravo u vama, mladim ženama koje ste se odlučile za ove izazovne i uzbudljive karijere, leži ogromna snaga naše zemlje.

Želim da vam čestitam na dosadašnjim dostignućima i da vam se iskreno zahvalim na energiji, trudu i ponekad odricanju kako bi svi mi imali kvalitetnije živote. Vaše posvećenost i strast prema ovim oblastima nisu samo lični uspesi, već i ključni uspesi čitavog našeg društva.

Važno je da nastavite sa istim žarom i posvećenošću i insistirate na promeni percepcije i osnaživanju žena u nauci i tehnologiji. Vaši uspesi su inspiracija čitavoj zajednici, ali i velika motivacija seldećim generacijama devojčica koje će se odlučiti možda baš zbog vaše priče da krenu istim stopama.

Ponosna sam na svaku od vas i verujem da ćete svojim radom nastaviti da doprinosite razvoju Republike Srbije. Budite hrabre, nastavite da istražujete i inovirate uz svest o tome da je budućnost upravo u vašim rukama. Poklanjam vam svoje puno poverenje u to da je naša budućnost zbog vas sigurna i još jednom vam se od srca zahvaljujem na svemu što radite za svoju državu i želim vam još više uspeha, jer vaš napredak je uspeh čitave naše zemlje“, poručila je ministarka dr Begović finalistkinjama izbora „Inženjerka godine“.