Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Изабрана Инжењерка године, др Беговић: “Будућност Србије је у вашим рукама, поклањам вам своје пуно поверење“

04. Јуни 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Инжењерка ваздушног саобраћаја Лидија Томић, проглашена је за Инжењерку године за 2024. годину у Србији

Она је сениор процесна инжењерка на Високој школи струковних студија - Ваздухопловној академији и почетком ове године одбранила је први докторат у историји српског ваздухопловства који разматра дронове као претњу по безбедно одвијање цивилног ваздушног саобраћаја.

Избор за Инжењерку године у Србији је организован други пут, у организацији Привредне коморе Србије, компаније Сименс и Удружења "Инжењерка године", како би се инспирисале младе жене за студије у области СТЕМ наука.

Финалу избора присуствовала је помоћница министра за међународну сарадњу и европске интеграције Ивана Вукашиновић, а порука министарке науке, технолошког развоја и иновација др Јелене Беговић прочитана је присутнима.

„Драге финалисткиње престижног и изузетно инспиративног такмичења „Инжењерка године“, част ми је да упутим поздравну реч вама, али и свим младим девојкама које се интересују за СТЕМ области, јер су их управо финалисткиње овогодишњег такмичења на то инспирисале.

Овај догађај је изузетно значајан не само за нашу научну заједницу, већ за читаво наше друштво, јер СТЕМ области представљају велики шансу за даљи развој наше земље. У 21. веку, улога инжењера и научника је од пресудне важности за решавање глобалних изазова са којима се човечанство суочава, а који утичу на животе сваке индивидуе на овој планети. Ви сте те које обликујете будућност, креирате иновације и предлажете решења за изазове са којима се суочавамо.

Србија има дугу историју у СТЕМ образовању, сјајне научнице и иноваторке, од Милеве Ајнштајн, до Гордане Вуњак, и не само њих. Из ове традиције, управо у вама, младим женама које сте се одлучиле за ове изазовне и узбудљиве каријере, лежи огромна снага наше земље.

Желим да вам честитам на досадашњим достигнућима и да вам се искрено захвалим на енергији, труду и понекад одрицању како би сви ми имали квалитетније животе. Ваше посвећеност и страст према овим областима нису само лични успеси, већ и кључни успеси читавог нашег друштва.

Важно је да наставите са истим жаром и посвећеношћу и инсистирате на промени перцепције и оснаживању жена у науци и технологији. Ваши успеси су инспирација читавој заједници, али и велика мотивација селдећим генерацијама девојчица које ће се одлучити можда баш због ваше приче да крену истим стопама.

Поносна сам на сваку од вас и верујем да ћете својим радом наставити да доприносите развоју Републике Србије. Будите храбре, наставите да истражујете и иновирате уз свест о томе да је будућност управо у вашим рукама. Поклањам вам своје пуно поверење у то да је наша будућност због вас сигурна и још једном вам се од срца захваљујем на свему што радите за своју државу и желим вам још више успеха, јер ваш напредак је успех читаве наше земље“, поручила је министарка др Беговић финалисткињама избора „Инжењерка године“.

Галерија
Погледајте још вести