Accessibility Tools

Skip to main content

Državni sekretar Vukašin Grozdić: “Potrebno je raditi na formiranju doktorskih škola”

28. June 2024.

Foto: NITRA

Državni sekretar Vukašin Grozdić sastao se sa rukovodstvom Saveta za doktorske studije Evropske asocijacije univerziteta (EUA CDE), tokom godišnjeg zasedanja Saveta

Prvi Salzburški principi kao preporuke za organizaciju doktorskih studija unutar Evropskog obrazovnog prostora usvojeni su 2005. godine i od tada kontinuirano unapređivani kroz rad Saveta za doktorske studije EUA. Prihvatanjem ovih principa značajno se podiže kvalitet doktorskog obrazovanja i pripremanja studenata za naučnoistraživači rad. Ovi principi promovišu oganizovanje doktorskih studija u doktorske škole, sa zajednickim programom koji pohađaju studenti više različitih programa i fakulteta. U zemljama EU preko 70 odsto doktorskih programa organizovano je po ovakvom modelu. Repubilka Srbija finansira rad preko 2.500 mladih istraživača na doktorskim studijama i to je izuzetan potencijal za društveno-ekonomski razvoj naše zemlje.

Nakon sastanka sa rukovodstvom EUA CDE, istaknuta je važnost učešća Beogradskog univerziteta u ovoj organizaciji, kao i potreba da KONUS i drugi srpski univerziteti uzmu aktivno učešće. Državni sekretar Grozdić iskazao je interes da Srbija bude domaćin narednog sastanka Saveta, na kojim bi se raspravljalo o ključnim temama razvoja doktorskog obrazovanja u okviru Evropskog prostora visokog obrazovanja.

Sastanku su prisustvovali prof. Aleksandra Kanjuo Mrčela, predsedavajuća EUA CDE, Amanda Krovfut, generalni sekretar EUA, Stefani Bergmans, direktor istraživanja i inovacija EUA i Simon Marti, rukovodilac EUA CDE i Jelena Jović Miljković, savetnik pri Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Galerija