Accessibility Tools

Skip to main content

Državni sekretar Vukašin Grozdić moderirao je panel u okviru 66. Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća

24. May 2024.

Foto: NITRA

U okviru 66. Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća Vukašin Grozdić, državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, moderirao je panel, u organizaciji Ministarstva prosvete Republike Srbije, pod nazivom „Veštine budućnosti u svetu ispred nas – a gde sam tu ja?“

Ovaj događaj bio je deo izložbene postavke Vlade Republike Srbije „Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve – Zakorači u održivu budućnost“.

Na panelu su učestvovali vodeći stručnjaci iz različitih oblasti, doc. dr Dobrinka Kuzmanović, docentkinja na Filološkom fakultetu u Beogradu, Jelena Ružičić, portfolio menadžerka Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, Katarina Anđelković programska direktorka Fondacije Petlja, dr Bojana Bašaragin, naučni saradnik Instiuta za veštačku inteligenciju, Dragana Šutović Ilić, projektna menadžerka Centra za četvrtu industrijsku revoluciju.

Panel „Veštine budućnosti u svetu ispred nas - A gde sam tu ja?“ je pružio dublji uvid u trendove i predviđanja o ključnim veštinama za budućnost, naglašavajući značaj digitalne pismenosti, kreativnosti i novih tehnologija. Kroz interaktivne razgovore sa stručnjacima prisutni su dobili priliku da razumeju kako se menja proces učenja i kako se mogu pripremiti za buduće izazove.

,,Prema izveštajima Svetskog ekonomskog foruma iz 2020. godine, do 2025. godine će preko 85 miliona radnih mesta biti zamenjeno automatizacijom, dok će se stvoriti 97 miliona novih radnih mesta koja zahtevaju drugačije veštine. Ovaj podatak ukazuje na značaj pripreme za budućnost i prilagođavanju promenama na tržištu“, istakao je Grozdić.

Ovaj događaj je jasno pokazao važnost kontinuiranog obrazovanja i prilagođavanja novim tehnologijama, istovremeno ohrabrujući svakog pojedinca da preuzme aktivnu ulogu u svom razvoju. Panel je inspirisao prisutne da prepoznaju svoje mesto u svetu koji se brzo menja i da hrabro zakorače u budućnost punu izazova i prilika.