Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Државни секретар Вукашин Гроздић модерирао је панел у оквиру 66. Међународног сајма технике и техничких достигнућа

24. Мај 2024.

Фото: НИТРА

У оквиру 66. Међународног сајма технике и техничких достигнућа Вукашин Гроздић, државни секретар Министарства науке, технолошког развоја и иновација, модерирао је панел, у организацији Министарства просвете Републике Србије, под називом „Вештине будућности у свету испред нас – а где сам ту ја?“

Овај догађај био је део изложбене поставке Владе Републике Србије „Играј за човечанство! Наука за све – Закорачи у одрживу будућност“.

На панелу су учествовали водећи стручњаци из различитих области, доц. др Добринка Кузмановић, доценткиња на Филолошком факултету у Београду, Јелена Ружичић, портфолио менаџерка Програма Уједињених нација за развој, Катарина Анђелковић програмска директорка Фондације Петља, др Бојана Башарагин, научни сарадник Инстиута за вештачку интелигенцију, Драгана Шутовић Илић, пројектна менаџерка Центра за четврту индустријску револуцију.

Панел „Вештине будућности у свету испред нас - А где сам ту ја?“ је пружио дубљи увид у трендове и предвиђања о кључним вештинама за будућност, наглашавајући значај дигиталне писмености, креативности и нових технологија. Кроз интерактивне разговоре са стручњацима присутни су добили прилику да разумеју како се мења процес учења и како се могу припремити за будуће изазове.

,,Према извештајима Светског економског форума из 2020. године, до 2025. године ће преко 85 милиона радних места бити замењено аутоматизацијом, док ће се створити 97 милиона нових радних места која захтевају другачије вештине. Овај податак указује на значај припреме за будућност и прилагођавању променама на тржишту“, истакао је Гроздић.

Овај догађај је јасно показао важност континуираног образовања и прилагођавања новим технологијама, истовремено охрабрујући сваког појединца да преузме активну улогу у свом развоју. Панел је инспирисао присутне да препознају своје место у свету који се брзо мења и да храбро закораче у будућност пуну изазова и прилика.

Погледајте још вести