Accessibility Tools

Skip to main content

Dr Begović u radnoj poseti Briselu: Razgovori o jačanju saradnje sa EU u oblasti nauke, tehnologije i inovacija

22. October 2024.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dr Jelena Begović, zajedno sa timom iz Ministarstva, bila je u radnoj poseti Briselu, gde je održala važne sastanke sa predstavnicima Generalnog direktorata za susedstvo i pregovore o proširenju Evropske komisije, generalnim direktorom Gertom Janom Kopmanom i šefom Jedinice za regionalne programe Holgerom Šrederom


Ministarka se sastala i sa Gertom Janom Kopmanom, generalnim direktorom Generalnog direktorata za susedstvo i pregovore o proširenju. Na tom sastanku predstavljen je potencijal Srbije u oblasti nauke i inovacija, kao i način na koji naša zemlja može doprineti jačanju naučne infrastrukture u regionu i u Evropskoj uniji.

Tokom sastanka sa Holgerom Šrederom, šefom Jedinice za regionalne programe pri Generalnom direktoratu za susedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR), razgovarano je o budućnosti inovacionog sistema Srbije, razvoju BIO4 Kampusa i planovima za naučne i tehnološke projekte u našoj zemlji. Pored toga, bilo je reči o izazovima koje nosi brzi napredak u oblastima poput biotehnologije i veštačke inteligencije.

„Složili smo se da su partnerstva i bliska saradnja sa naučnim centrima širom Evropske unije ključni da bismo postali lideri u razvoju novih tehnologija i znanja“, naglasila je dr Begović nakon sastanka.

Ova poseta je još jedan važan korak u jačanju pozicije Srbije kao centra inovacija u regionu, koji sarađuje sa evropskim partnerima na unapređenju nauke i tehnologija.

Galerija