Accessibility Tools

Skip to main content

Dr Begović u poseti Institutu ekonomskih nauka

03. April 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović zajedno sa svojim timom posetila je Institut ekonomskih nauka i razgovarala sa rukovodstvom predvođenim direktorom dr Jovanom Zubovićem, a sastala se i sa Upravnim odborom, Naučnim većem i istraživačima ovog instituta

Delegacija je takođe obišla prostorije ovog instituta.

Poseta je sprovedena kao deo šireg plana za posetu institutima u Republici Srbiji sa ciljem upoznavanja sa planovima i vizijama u poslovanju, kao i eventualnim problemima.

"Sagledali smo koji su potencijali ovakvog jednog instituta i koliko je jedan institut ove vrste koji se bavi oblašću ekonomije, analiza, predloga za javne politike, bitan za državu Srbiju, budući razvoj naše nauke, ekonomije, ali i za buduće javne politike", rekla je Begović.

Svakom donosiocu odluka jako je bitno da, kako kaže, ima dobre, kvalitetne, pouzdane podatke. “To može da pruži naučna zajednica i jedan institut kao što je Institut ekonomskih nauka", rekla je dr Begović.

Kako je navela, Institut se bavi i inovacijama što, kako kaže, često nije slučaj sa institutima iz oblasti društvenih nauka.

"Planiraju čak i otvaranje jedne 'spin-off' kompanije, što je za svaku pohvalu i mislim da je to rezultat strateškog razmišljanja. Ovaj institut u kontinuitetu donosi petogodišnje strategije i programe, uključujući čak i programe razvoja podmlatka, odnosno mladih istraživača, novog kadra", kazala je Begović.

Direktor Instituta ekonomskih nauka dr Jovan Zubović naveo je da je današnji susret bio prilika da istraživači ovog instituta čuju šta su ambicije Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, ali i da se Ministarstvo upozna sa strategijom Instituta.

"Naš Institut, zajedno sa Ministarstvom, angažovan je na obezbeđenju uslova za deponovanje primarnih podataka za istraživače, pre svega za društvene nauke. Imamo i kontinuiranu saradnju vezanu za analizu efekata nauke i za potencijalno ocenjivanje uspešnosti i kvaliteta rada istraživača u Srbiji", izjavio je dr Zubović.

On je istakao da su rezultati ostvareni tokom poslednjih nekoliko godinaplod dugogodišnjeg truda i rada svih istraživača, posebno onih koji su učestvovali u kreiranju strategije, što je i potpuno u skladu sa novim planovima Ministarstva koje podržava izvrsnost i relevantnost naučnih istraživačkih radova.

Institut ekonomskih nauka je osnovan 1958. godine kao neprofitna naučnoistraživačka ustanova koja se bavi istraživanjima i analizama iz oblasti makroekonomije, mikroekonomije, međunarodne ekonomije, razvoja konkurentnosti, studijama domaćeg i svetskog tržišta, kao i obrazovanjem iz oblasti savremene poslovne ekonomije, rukovođenja ljudima, menadžmenta, finansija, računovodstva. Ovaj institut ostvaruje saradnju sa više od 30 inostranih i 20 domaćih naučnih i akademskih institucija.

Galerija
Pogledajte još vesti