Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Др Беговић у посети Институту економских наука

03. Април 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић заједно са својим тимом посетила је Институт економских наука и разговарала са руководством предвођеним директором др Јованом Зубовићем, а састала се и са Управним одбором, Научним већем и истраживачима овог института

Делегација је такође обишла просторије овог института.

Посета је спроведена као део ширег плана за посету институтима у Републици Србији са циљем упознавања са плановима и визијама у пословању, као и евентуалним проблемима.

"Сагледали смо који су потенцијали оваквог једног института и колико је један институт ове врсте који се бави облашћу економије, анализа, предлога за јавне политике, битан за државу Србију, будући развој наше науке, економије, али и за будуће јавне политике", рекла је Беговић.

Сваком доносиоцу одлука јако је битно да, како каже, има добре, квалитетне, поуздане податке. “То може да пружи научна заједница и један институт као што је Институт економских наука", рекла је др Беговић.

Како је навела, Институт се бави и иновацијама што, како каже, често није случај са институтима из области друштвених наука.

"Планирају чак и отварање једне 'spin-off' компаније, што је за сваку похвалу и мислим да је то резултат стратешког размишљања. Овај институт у континуитету доноси петогодишње стратегије и програме, укључујући чак и програме развоја подмлатка, односно младих истраживача, новог кадра", казала је Беговић.

Директор Института економских наука др Јован Зубовић навео је да је данашњи сусрет био прилика да истраживачи овог института чују шта су амбиције Министарства науке, технолошког развоја и иновација, али и да се Министарство упозна са стратегијом Института.

"Наш Институт, заједно са Министарством, ангажован је на обезбеђењу услова за депоновање примарних података за истраживаче, пре свега за друштвене науке. Имамо и континуирану сарадњу везану за анализу ефеката науке и за потенцијално оцењивање успешности и квалитета рада истраживача у Србији", изјавио је др Зубовић.

Он је истакао да су резултати остварени током последњих неколико годинаплод дугогодишњег труда и рада свих истраживача, посебно оних који су учествовали у креирању стратегије, што је и потпуно у складу са новим плановима Министарства које подржава изврсност и релевантност научних истраживачких радова.

Институт економских наука је основан 1958. године као непрофитна научноистраживачка установа која се бави истраживањима и анализама из области макроекономије, микроекономије, међународне економије, развоја конкурентности, студијама домаћег и светског тржишта, као и образовањем из области савремене пословне економије, руковођења људима, менаџмента, финансија, рачуноводства. Овај институт остварује сарадњу са више од 30 иностраних и 20 домаћих научних и академских институција.

Галерија
Погледајте још вести