Accessibility Tools

Skip to main content

Dr Begović se u Japanu sastala sa ministrom obrazovanja, sporta, kulture, nauke i tehnologije Masahitom Morijamom

05. June 2024.

Foto: Đorđe Krstić

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović se u sklopu ekonomske misije Republike Srbije u Tokiju, zajedno sa ministrom trgovine Tomislavom Momirovićem i ministarkom privrede Adrijanom Mesarović, sastala sa ministrom obrazovanja, sporta, kulture, nauke i tehnologije Japana Masahitom Morijamom

“Otvorili smo nekoliko važnih tema vezanih za nauku, inovacije i startap ekosistem u Srbiji. Predstavili smo BIO4 Kampus kao moguću platforumu za saradnju sa Japanom”, istakla je dr Begović, dodavši da su se dogovorili i da se formalizuje odnos naučne saradnje između Japana i Srbije potpisivanjem memoranduma o razumevanju. “Tačno ćemo definisati oblasti u kojima ćemo sarađivati. Srpski predlog su, naravno, biotehnologija i veštačka inteligencija”, rekla je dr Begović.

Ona je istakla da bi se na taj način ubrzo mogao održati i drugi međudržavni sastanak na temu saradnje nauke i tehnologije. “Mislim da je ovo sjajna prilika i za naše naučnike, da otvorimo i mobilnost ka Japanu, da naši naučnici mogu da idu i da sarađuju sa fakultetima i institutima u Japanu, da borave u Japanu, ali takođe i da naše japanske kolege mogu da dođu u Srbiju i da vide kakva je nauka u Srbiji, kako se razvija tehnologija i kako se razvija startap ekosistem”, navela je dr Begović.

Ministarka je navela da je za sutra planiran sastanak i sa ministarkom bez portfelja Sanae Takaiči, zaduženom za ekonomsku bezbednost, ali i za nauku. “U ovoj poseti ćemo zaista imati veliki uspeh da dobijemo priliku da se sastanemo sa svim ministrima koji su na neki način zaduženi za nauku. Takođe, ministarki ćemo preneti i sve što smo dosad uradili u ovoj dvodnevnoj poseti, i takođe predložiti da podrži našu inicijativu za kreiranje i potpisivanje memoranduma o razumevanju i formalizaciju naših odnosa”, zaključila je.

Galerija