Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Др Беговић се у Јапану састала са министром образовања, спорта, културе, науке и технологије Масахитом Моријамом

05. Јуни 2024.

Фото: Ђорђе Крстић

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић се у склопу економске мисије Републике Србије у Токију, заједно са министром трговине Томиславом Момировићем и министарком привреде Адријаном Месаровић, састала са министром образовања, спорта, културе, науке и технологије Јапана Масахитом Моријамом

“Отворили смо неколико важних тема везаних за науку, иновације и стартап екосистем у Србији. Представили смо БИО4 Кампус као могућу платфоруму за сарадњу са Јапаном”, истакла је др Беговић, додавши да су се договорили и да се формализује однос научне сарадње између Јапана и Србије потписивањем меморандума о разумевању. “Тачно ћемо дефинисати области у којима ћемо сарађивати. Српски предлог су, наравно, биотехнологија и вештачка интелигенција”, рекла је др Беговић.

Она је истакла да би се на тај начин убрзо могао одржати и други међудржавни састанак на тему сарадње науке и технологије. “Мислим да је ово сјајна прилика и за наше научнике, да отворимо и мобилност ка Јапану, да наши научници могу да иду и да сарађују са факултетима и институтима у Јапану, да бораве у Јапану, али такође и да наше јапанске колеге могу да дођу у Србију и да виде каква је наука у Србији, како се развија технологија и како се развија стартап екосистем”, навела је др Беговић.

Министарка је навела да је за сутра планиран састанак и са министарком без портфеља Санаe Такаичи, задуженом за економску безбедност, али и за науку. “У овој посети ћемо заиста имати велики успех да добијемо прилику да се састанемо са свим министрима који су на неки начин задужени за науку. Такође, министарки ћемо пренети и све што смо досад урадили у овој дводневној посети, и такође предложити да подржи нашу иницијативу за креирање и потписивање меморандума о разумевању и формализацију наших односа”, закључила је.

Галерија
Погледајте још вести