Accessibility Tools

Skip to main content

Dr Begović na obeležavanju 77 godina rada Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković”: Ideje zasnovane na ozbiljnom znanju su ideje koje menjaju svet

31. May 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dr Jelena Begović u pratnji pomoćnice ministra dr Marine Soković posetila je Institut za biološka istraživanja “Siniša Stanković” povodom obeležavanja 77 godina postojanja ovog instituta

“Kada pogledamo ovih 77 godina unazad, očigledan je dug i kvalitetan put koji je ovaj institut prešao. Od svojih početaka, do pozicije vodeće naučne institucije u oblasti bioloških nauka u Srbiji, Institut za biološka istraživanja “Siniša Stanković” prerastao je u vodeću kuću u našoj zemlji”, rekla je ministarka dr Begović, dodavši da ovaj institut ima veliki potencijal da bude prepoznat u celom svetu.

“Vaša istraživanja, otkrića i doprinosi nauci kreiraju nove puteve ka razumevanju života i sveta oko nas. Ponosna sam na sve što ste postigli i verujem da je budućnost pred vama još svetlija. Od jednog malog kolektiva velikih entuzijasta izrasli ste u jedan od najvećih instituta u našoj zemlji. To daje dodatnu dimenziju i odgovornost. Ovo jeste ustanova od nacionalnog značaja. Od samog početka, institut je bio je mesto gde se neguje znanje, voli nauka, gde se neguje istraživačka strast i mesto posvećenosti pravoj nauci”, kazala je dr Begović.

Kroz decenije naučnici ovog instituta dali su veliki doprinos, kako nacionalnoj, tako i svetskoj nauci - bilo da je reč o istraživanjima u oblasti ekologije, genetike, molekularne biologije, biohemije, neurobiologije, podsetila je ministarka. “Mnogi vaši rezultati su prepoznati na svetskom nivou. Volela bih da istaknem doprinos vaših istraživača u očuvanju i unapređenju biodiverziteta, kao i njihov rad na rešavanju aktuelnih ekoloških problema. Očuvanje biodiverziteta je jedan od stubova našeg BIO4 Kampusa, gde sam sigurnada će vaš institut dati veliki doprinos”, rekla je ona. Ministarka je podsetila da je ovaj institut mesto gde se obrazuju naše buduće generacije, mladi naučnici, postdiplomci, doktorandi, koji nisu velika snaga samo ovog instituta, već i čitave naučne zajednice, čitavog našeg društva. “To treba negovati, potencirati i davati im podršku. Studenti žele da počnu svoju karijeru ovde, što pokazuje da ste prepoznati kao kuća gde treba graditi karijeru.”, rekla je.

“Pred nama su veliki izazovi, ali i nove prilike. Svet se suočava sa velikim ekološkim, klimatskim promenama, zdravstvenim krizama, što je prilika da se osvari misija ovakvog instituta da kroz interdisciplinarna istraživanja, kroz kvalitetnu nauku, kroz razvoj inovacija pružite ne samo odgovore, već i konkretna rešenja za ove globalne izazove. Ideje zasnovane na ozbiljnom znanju su ideje koje menjaju svet”, zaključila je ministarka.

Ona je podsetila da preplitanje bionauka sa tehnologijama poput veštačke inteligencije, kvantnih i informacionih tehnologija, povezivanje sa inženjerima, hemičarima i tehnolozima pokazuju da je biologija izuzetno važna. “Sigurna sam da će IBISS dalje negovati odličnu nauku i razvijati inovacije. U vašoj nauci leži ogroman potencijal, a u umovima i rukama vaših svih zaposlenih leže rešenja do kojih niko drugi neće moći da dođe, jer nemaju vaše znanje, vaš entuzijazam i vašu ekspertizu. Čestitke na jubileju i želim vam puno uspeha u godinama koje dolaze”, zaključila je ministarka.

Galerija