Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Др Беговић на обележавању 77 година рада Института за биолошка истраживања “Синиша Станковић”: Идеје засноване на озбиљном знању су идеје које мењају свет

31. Мај 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација, др Јелена Беговић у пратњи помоћнице министра др Марине Соковић посетила је Институт за биолошка истраживања “Синиша Станковић” поводом обележавања 77 година постојања овог института

“Када погледамо ових 77 година уназад, очигледан је дуг и квалитетан пут који је овај институт прешао. Од својих почетака, до позиције водеће научне институције у области биолошких наука у Србији, Институт за биолошка истраживања “Синиша Станковић” прерастао је у водећу кућу у нашој земљи”, рекла је министарка др Беговић, додавши да овај институт има велики потенцијал да буде препознат у целом свету.

“Ваша истраживања, открића и доприноси науци креирају нове путеве ка разумевању живота и света око нас. Поносна сам на све што сте постигли и верујем да је будућност пред вама још светлија. Од једног малог колектива великих ентузијаста израсли сте у један од највећих института у нашој земљи. То даје додатну димензију и одговорност. Ово јесте установа од националног значаја. Од самог почетка, институт је био је место где се негује знање, воли наука, где се негује истраживачка страст и место посвећености правој науци”, казала је др Беговић.

Кроз деценије научници овог института дали су велики допринос, како националној, тако и светској науци - било да је реч о истраживањима у области екологије, генетике, молекуларне биологије, биохемије, неуробиологије, подсетила је министарка. “Многи ваши резултати су препознати на светском нивоу. Волела бих да истакнем допринос ваших истраживача у очувању и унапређењу биодиверзитета, као и њихов рад на решавању актуелних еколошких проблема. Очување биодиверзитета је један од стубова нашег БИО4 Кампуса, где сам сигурнада ће ваш институт дати велики допринос”, рекла је она. Министарка је подсетила да је овај институт место где се образују наше будуће генерације, млади научници, постдипломци, докторанди, који нису велика снага само овог института, већ и читаве научне заједнице, читавог нашег друштва. “То треба неговати, потенцирати и давати им подршку. Студенти желе да почну своју каријеру овде, што показује да сте препознати као кућа где треба градити каријеру.”, рекла је.

“Пред нама су велики изазови, али и нове прилике. Свет се суочава са великим еколошким, климатским променама, здравственим кризама, што је прилика да се освари мисија оваквог института да кроз интердисциплинарна истраживања, кроз квалитетну науку, кроз развој иновација пружите не само одговоре, већ и конкретна решења за ове глобалне изазове. Идеје засноване на озбиљном знању су идеје које мењају свет”, закључила је министарка.

Она је подсетила да преплитање бионаука са технологијама попут вештачке интелигенције, квантних и информационих технологија, повезивање са инжењерима, хемичарима и технолозима показују да је биологија изузетно важна. “Сигурна сам да ће ИБИСС даље неговати одличну науку и развијати иновације. У вашој науци лежи огроман потенцијал, а у умовима и рукама ваших свих запослених леже решења до којих нико други неће моћи да дође, јер немају ваше знање, ваш ентузијазам и вашу експертизу. Честитке на јубилеју и желим вам пуно успеха у годинама које долазе”, закључила је министарка.

Галерија
Погледајте још вести