Accessibility Tools

Skip to main content

Dr Begović iz Majnca poručuje: “Srbija je međunarodnoj naučnoj zajednici predstavljena na najlepši mogući način kroz BIO4 Kampus“

11. July 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Prisutni na konferenciji Curious2024 – Future Insight koju organizuje kompanija Merck su tokom drugog dana manifestacje od ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelene Begović čuli sve detalje o najvećoj pojedinačnoj investiciji u nauku Republike Srbije — BIO4 Kampusu tokom prezentacije koju je održala

Nakon održane prezentacije projekta izgradnje BIO4 Kampusa, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović održala je sastanak sa Ulrihom Becom, senior potpredsednikom za inovacije u kompaniji Merk.

„Srbija je predstavljena kroz to šta radi i kako gradi novi ekosistem koji podrazumeva rast broja startapa, kompanija koje su zasnovane na znanju i inovativnim idejama. Srbija je predstavljena kroz sve što smo postigli za nauku, privlačenje stranih direktnih investicija u oblasti biofarme i farmaceutske industrije, u oblasti kliničkih istraživanja i načinu na koji može da se izgradi jedan ekosistem koji potpuno menja i ekonomiju i društvo“, rekla je dr Begović i dodala:

„Drago mi je da je vladalo veliko interesovanje za to šta se dešava u Srbiji. Mnogo predstavnika zemalja koji su naši susedi, bili su ovde, posle su nam prišli i zadivljeni su i srećni što se jedan ovakav projekat ipak sprovodi u njihovom okruženju i to vide kao sjajnu šansu za saradnju“, rekla je dr Begović.

Ona je istakla da je tokom konferencije predstavila prisutnima koliko je privatan sektor zapravo bitan za razvoj jedne nove bioekonomije, ekonomije budućnosti i da istraživanje i razvoj treba da budu sastavni deo aktivnosti svake naše domaće kompanije.

Konferencija u Majncu koja se danas završava, okupila je više od 2.500 učesnika, među kojima je i sedam dobitnika Nobelove nagrade, a koji su govorili o nauci, tehnološkom razvoju, veštačkoj inteligenciji, robotici i najnovijim naučnim dostignućima.

Galerija