Accessibility Tools

Skip to main content

Dr Begović govorila na ministarskom panelu u okviru promocije "Bele knjige" Saveta stranih investitora

21. November 2023.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Savet stranih investitora (FIC) predstavio je danas "Belu knjigu 2023", koja sadrži 397 preporuka za unapređenje poslovne i investicione klime u Srbiji, među kojima i da se organizuju pravovremene javne rasprave o svim novim propisima uz redovan dijalog sa poslovnom zajednicom

Promociji “Bele knjige 2023” prisustvovala je i dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, koja je zajedno sa ministrima Mihailom Jovanovićem i Dubravkom Đedović Handanović učestovovala u panel diskusiji u okviru ovog događaja.

Ministarka dr Begović u okviru ovog panela govorila je o napretcima koji su postignuti u okviru inovacionog i startap ekosistema Srbije, navevši da su od velikog značaja planirana proširenja postojećih naučno-tehnoloških parkova, kao i izgradnja novog u Kruševcu, a posebno se osvrnula i na važnost projekta BIO4 Kampus, navevši da je do sada potpisano nekoliko zaista važnih memoranduma o razumevanju, kako sa velikim kompanijama poput Takeda Pharmaceuticals, Pfizer i Swiss Rockets.

“Želimo da provučemo i one manje kompanije, koje su možda hrabrije u istraživanju i razvoju i spremnije da rizikuju, kao što je recimo Ginkgo Bioworks, sa kojima smo nedavno potpisali memorandum o razumevanju. U pitanju je jedna od najuspešnijih američkih biotehnoloških kopmanija dolazi u BIO4, što je velika potvrda da smo na dobrom putu”, naglasila je dr Begović, dodavši da prostora za unapređenje i dalje ima kada govorimo o kompanijama koje u Srbiji otvaraju svoje centre za istraživanje i razvoj. “Država je u poslednjih nekoliko godina uvela izuzetno primamljive poreske olakšice za istraživanje i razvoj u privatnom sektoru”, istakla je dr Begović.

“Finansijska, mentorska i iskustvena podrška dovele su do toga da imamo potrebu za novim kapacitetima. Podrška kroz Fond za inovacionu delatnost predstavlja mehanizam države da okupi oko jednog stola akademiju i industriju”, naglasila je dr Begović, navevši da je potrebno urediti novi sistem u kojem će biti moguće graditi budućnost. “Takođe, radimo i na transformaciji akademske zajednice zahvajući podršci Svetske banke i bespovratnim sredstvima Evropske unije. Naša naučna zajednica pokazala je da je spremna da se menja i da se pripremi zua ono što dolazi, makar kada govorimo o naučnim institutima”, rekla je dr Begović.

Ministarka dr Begović osvrnula se na značaj BIO4 Kampusa koji će biti izgrađen u Beogradu, kao i na značaj nacionalnog projekta “Srbija, zemlja nauke, zemlja inovacija”, ali i na dobre rezultate koje ostvarujemo u STEM oblastima. “Srbija ima potencijal i sjajno obrazovanje. Te potencijale samo treba da iskoristimo. Imamo ono što mnoge zemlje nemaju, 260 hiljada studenata, preko 160 hiljada u STEM oblastima. Sa ovakvim brojakama mislim da smo na jako dobrom putu”, zaključila je dr Begović.

Galerija
Pogledajte još vesti