Accessibility Tools

Skip to main content

Doneti novi pravilnici za sticanje zvanja istraživača i kategorizaciju naučnih časopisa

11. October 2024.

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija uz saradnju sa akademskom zajednicom i stručnim telima radilo je na izmenama Pravilnika o sticanju istraživačkih i naučnih zvanja i Pravilnika o kategorizaciji i rangiranju naučnih časopisa.

Navedeni pravilnici su doneti i objavljeni u „Službenom glasniku RS“, broj 80/2024, dana 4.10.2024. godine, koji stupaju na snagu 8-og dana od dana objavljivanja (12. oktobra). Na molbu naučne zajednice odložena je primena ovih pravilnika do 1. juna 2025. godine.

Pravilnikom o sticanju istraživačkih i naučnih zvanja je uveden širi dijapazon kvalitativnih pokazatelja, sa nastojanjem da naši naučnici budu značajan faktor u napretku države i društva u celini, kao i da svojim rezultatima budu prepoznati na međunarodnom nivou i povezani sa istraživačima iz sveta u cilju razmene znanja.

Takođe, cilj ovog pravilnika je da se stvore uslovi da se doprinese vidljivosti i primenljivosti naučnoistraživačkih rezultata istraživača i time doprinese razvoju celog društva, kao i razvoju mehanizama za nagrađivanje izuzetnosti istraživača. Ti mehanizmi obuhvataju i potrebu za utvrđivanjem kriterijuma bodovanja patenata u različitim oblastima. Vrednost najviših kategorija rezultata je bodovno uvećana. Pravilnik je istovremeno koncizniji i sažetiji, sa merljivim pokazateljima naučnih rezultata, kako kvantitativnim tako i kvalitativnim, uz uvažavanje specifičnosti društvenih, a naročito humanističkih nauka.

Pravilnikom o kategorizaciji i rangiranju naučnih časopisa izvršeno je usaglašavanje sa promenama nastalim u međunarodnim citatnim izveštajima Journal Citation Report Clarivate Analytics, precizirani su postupci i uslovi od značaja za uređivanje naučnih časopisa. Kao najznačajnija promena izdvaja se to što će se u postupku kategorizacije međunarodnih časopisa kategorija utvrđivati na osnovu ostvarene citiranosti u svim edicijama Web of Science Core Collection (SCIE, SSCI, AHCI, ESCI).

U svrhu podsticanja vrhunskih rezultata uvedene su i nove kategorije, ali i utvrđene nove vrednosti i parametri koji će se primenjivati u postupku rangiranja i kategorizacije naučnih časopisa, od kojih će značajne benefite imati i istraživači i izdavači.