Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Донети нови правилници за стицање звања истраживача и категоризацију научних часописа

11. Октобар 2024.

Министарство науке, технолошког развоја и иновација уз сарадњу са академском заједницом и стручним телима радило је на изменама Правилника о стицању истраживачких и научних звања и Правилника о категоризацији и рангирању научних часописа.

Наведени правилници су донети и објављени у „Службеном гласнику РС“, број 80/2024, дана 4.10.2024. године, који ступају на снагу 8-ог дана од дана објављивања (12. октобра). На молбу научне заједнице одложена је примена ових правилника до 1. јуна 2025. године.

Правилником о стицању истраживачких и научних звања је уведен шири дијапазон квалитативних показатеља, са настојањем да наши научници буду значајан фактор у напретку државе и друштва у целини, као и да својим резултатима буду препознати на међународном нивоу и повезани са истраживачима из света у циљу размене знања.

Такође, циљ овог правилника је да се створе услови да се допринесе видљивости и применљивости научноистраживачких резултата истраживача и тиме допринесе развоју целог друштва, као и развоју механизама за награђивање изузетности истраживача. Ти механизми обухватају и потребу за утврђивањем критеријума бодовања патената у различитим областима. Вредност највиших категорија резултата је бодовно увећана. Правилник је истовремено концизнији и сажетији, са мерљивим показатељима научних резултата, како квантитативним тако и квалитативним, уз уважавање специфичности друштвених, а нарочито хуманистичких наука.

Правилником о категоризацији и рангирању научних часописа извршено је усаглашавање са променама насталим у међународним цитатним извештајима Journal Citation Report Clarivate Analytics, прецизирани су поступци и услови од значаја за уређивање научних часописа. Као најзначајнија промена издваја се то што ће се у поступку категоризације међународних часописа категорија утврђивати на основу остварене цитираности у свим едицијама Web of Science Core Collection (SCIE, SSCI, AHCI, ESCI).

У сврху подстицања врхунских резултата уведене су и нове категорије, али и утврђене нове вредности и параметри који ће се примењивати у поступку рангирања и категоризације научних часописа, од којих ће значајне бенефите имати и истраживачи и издавачи.

Погледајте још вести