Accessibility Tools

Skip to main content

Delegacija Republike Srbije obišla AI Institut Mila u Montrealu

28. September 2023.

Foto: NITRA

Delegacija Republike Srbije, predvođena Stefanom Badžom, direktorom za specijalne projekte u Kabinetu predsednice Vlade Ane Brnabić i Jovanom Milićem, posebnim savetnikom ministarke dr Jelene Begović obišla je Institut Mila u Montrealu

„Institut je osnovao prof. Jošua Bengioa i ovaj Institut predstavlja najveći svetski akademski istraživački centar za temeljno učenje. Profesor. Jošua je istraživač iz Kvebeka, koji se specijalizovao za veštačku inteligenciju. Razmena znanja sa kolegama u svetu nam pomaže da dodatno ojačamo naš postojeći Institut za veštačku inteligenciju. Plan je da bliže sarađujemo sa ovim Institutom u budućnosti. “, ističe Jovan Milić, posebni savetnik ministarke dr Begović.

Na hiljade naučnika je svakodnevno prisutno u kampusu, a u 2017. godini, Institut Mila prošoruje opseg svojih aktivnosti kroz saradnju između Univerziteta u Montrealu. Danas, Mila okuplja zajednicu profesora, studentskih istraživača, studenata, industrijskih partnera i startapa koji rade na polju veštačke inteligencije.

Mila je stekla status neprofitne organizacije 2018. godine i otvorila je nove prostorije 2019. godine u inovativnom kvartu Mil-Eks u Montrealu.

Delegacija Republike Srbije prisustvovala je i radionicama u organizaciji Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju, čiji je član i Republika Srbija. Podsetimo, ova globalna organizacija broji svega 29 članova i fokusirani su na razvoj veštačke inteligencije u svetu.

„Tokom dva dana usko stručnih radionica, imali smo priliku da razgovaramo sa kolegama iz celog sveta. Ono na šta smo ponosni kao delegacija jeste činjenica da Srbija ide u korak sa svetom, kada je reč o veštačkoj inteligenciji. Puno posla je pred nama, ali vrednujući snagu tima idemo dalje“, zaključuje Jovan Milić.

Pogledajte još vesti