Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Делегација Републике Србије обишла АИ Институт Мила у Монтреалу

28. Септембар 2023.

Фото: НИТРА

Делегација Републике Србије, предвођена Стефаном Баџом, директором за специјалне пројекте у Кабинету председнице Владе Ане Брнабић и Јованом Милићем, посебним саветником министарке др Јелене Беговић обишла је Институт Мила у Монтреалу

„Институт је основао проф. Јошуа Бенгиоа и овај Институт представља највећи светски академски истраживачки центар за темељно учење. Професор. Јошуа је истраживач из Квебека, који се специјализовао за вештачку интелигенцију. Размена знања са колегама у свету нам помаже да додатно ојачамо наш постојећи Институт за вештачку интелигенцију. План је да ближе сарађујемо са овим Институтом у будућности. “, истиче Јован Милић, посебни саветник министарке др Беговић.

На хиљаде научника је свакодневно присутно у кампусу, а у 2017. години, Институт Мила прошорује опсег својих активности кроз сарадњу између Универзитета у Монтреалу. Данас, Мила окупља заједницу професора, студентских истраживача, студената, индустријских партнера и стартапа који раде на пољу вештачке интелигенције.

Мила је стекла статус непрофитне организације 2018. године и отворила је нове просторије 2019. године у иновативном кварту Мил-Екс у Монтреалу.

Делегација Републике Србије присуствовала је и радионицама у организацији Глобалног партнерства за вештачку интелигенцију, чији је члан и Република Србија. Подсетимо, ова глобална организација броји свега 29 чланова и фокусирани су на развој вештачке интелигенције у свету.

„Током два дана уско стручних радионица, имали смо прилику да разговарамо са колегама из целог света. Оно на шта смо поносни као делегација јесте чињеница да Србија иде у корак са светом, када је реч о вештачкој интелигенцији. Пуно посла је пред нама, али вреднујући снагу тима идемо даље“, закључује Јован Милић.

Погледајте још вести