Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

"Желимо да пласирамо позитивне вести из области науке из Србије у свет"

03. Септембар 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Одржан је састанак министарке науке, технолошког развоја и иновација др Јелене Беговић и директора Канцеларије за јавну и културну дипломатију Владе Републике Србије Арно Гујона

Током састанка, разматране су могућности даље сарадње Министарства и Канцеларије у циљу даље промоције Републике Србије у свету као земље која улаже у унапређење свог научног и иновационог екосистема.

„Имамо велику и успешну дијаспору која кроз привредну сарадњу може да нам помогне да оснажимо позицију Републике Србије у свету. Имамо различите програме за сарадњу са њом које реализујемо преко Фонда за науку, а путем иницијатива Фонда за младе таленте отварамо могућност младима да део студија заврше у иностранству и драго ми је што се многи од њих јављају у жељи да се врате у своју државу, да на различите начине допринесу економском стању Србије и оно што је моја жеља јесте да се још ближе повежемо са дијаспором. Након посете председника Француске Републике Емануела Макрона потписали смо значајне споразуме у области науке, а сада у Трсту у АРЕА научном парку организујемо други Научни форум Италија-Србија где ће бити присутно око 300 научника што из Републике Србије, што из Италије како би се повезали и разменили знања и искуства, а онда и договорили потенцијалну заједничку сарадњу“, рекла је министарка др Беговић истакавши да би у овом настојању добро дошла помоћ Канцеларије за јавну и културну дипломатију Владе Републике Србије.

„Наш циљ је промовисање Србије у свету кроз различите области и уложићемо напоре да помогнемо сарадњом са Министарством науке, технолошког развоја и иновација да Република Србија буде још препознатљивија по убрзаном напретку у овим областима. Кроз медијске канале можемо да појачано пласирамо вести које се тичу научне и економске сарадње Србије са другим државама. У том погледу планирамо долазак страних новнарских екипа, које ће објавити позитивне вести о Србији. На тај начин желимо да утичемо на то да се приликом помињања Срба у иностранству, осим на фантастичне спортисте, људи асоцирају и на науку и међународну сарадњу у науци. Отворени смо за све предлоге које будете имали, а свакако можемо да почнемо од другог Научног форума Италија-Србија с обзиром на то да смо управо презентовали издање књиге о доприносу Срба Трсту на италијанском језику, па на тај начин чак можемо да искористимо прилику и осим науке активно промовишемо и заједничку историју две државе“, рекао је директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију Владе Републике Србије Арно Гујон.

Галерија
Погледајте још вести