Accessibility Tools

Skip to main content

"Želimo da plasiramo pozitivne vesti iz oblasti nauke iz Srbije u svet"

03. September 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Održan je sastanak ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelene Begović i direktora Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Vlade Republike Srbije Arno Gujona

Tokom sastanka, razmatrane su mogućnosti dalje saradnje Ministarstva i Kancelarije u cilju dalje promocije Republike Srbije u svetu kao zemlje koja ulaže u unapređenje svog naučnog i inovacionog ekosistema.

„Imamo veliku i uspešnu dijasporu koja kroz privrednu saradnju može da nam pomogne da osnažimo poziciju Republike Srbije u svetu. Imamo različite programe za saradnju sa njom koje realizujemo preko Fonda za nauku, a putem inicijativa Fonda za mlade talente otvaramo mogućnost mladima da deo studija završe u inostranstvu i drago mi je što se mnogi od njih javljaju u želji da se vrate u svoju državu, da na različite načine doprinesu ekonomskom stanju Srbije i ono što je moja želja jeste da se još bliže povežemo sa dijasporom. Nakon posete predsednika Francuske Republike Emanuela Makrona potpisali smo značajne sporazume u oblasti nauke, a sada u Trstu u AREA naučnom parku organizujemo drugi Naučni forum Italija-Srbija gde će biti prisutno oko 300 naučnika što iz Republike Srbije, što iz Italije kako bi se povezali i razmenili znanja i iskustva, a onda i dogovorili potencijalnu zajedničku saradnju“, rekla je ministarka dr Begović istakavši da bi u ovom nastojanju dobro došla pomoć Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Vlade Republike Srbije.

„Naš cilj je promovisanje Srbije u svetu kroz različite oblasti i uložićemo napore da pomognemo saradnjom sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija da Republika Srbija bude još prepoznatljivija po ubrzanom napretku u ovim oblastima. Kroz medijske kanale možemo da pojačano plasiramo vesti koje se tiču naučne i ekonomske saradnje Srbije sa drugim državama. U tom pogledu planiramo dolazak stranih novnarskih ekipa, koje će objaviti pozitivne vesti o Srbiji. Na taj način želimo da utičemo na to da se prilikom pominjanja Srba u inostranstvu, osim na fantastične sportiste, ljudi asociraju i na nauku i međunarodnu saradnju u nauci. Otvoreni smo za sve predloge koje budete imali, a svakako možemo da počnemo od drugog Naučnog foruma Italija-Srbija s obzirom na to da smo upravo prezentovali izdanje knjige o doprinosu Srba Trstu na italijanskom jeziku, pa na taj način čak možemo da iskoristimo priliku i osim nauke aktivno promovišemo i zajedničku istoriju dve države“, rekao je direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Vlade Republike Srbije Arno Gujon.

Galerija
Pogledajte još vesti