Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Унапређење принципа и вредности за међународну сарадњу у истраживању и иновацијама: Кључни резултати Министарске конференције у Бриселу

16. Фебруар 2024.

Фото: НИТРА

Међународна сарадња у истраживању и иновацијама показала се као темељ за суочавање с глобалним изазовима и подстицање друштвеног напретка

Министарска конференција "Мултилатерални дијалог о принципима и вредностима у међународној сарадњи у истраживању и иновацијама", одржана 16. фебруара 2024. године у Бриселу, а представљала је значајан корак у унапређењу принципа и вредности које ће водити ову сарадњу.

Конференција, коју су организовали Белгија као председавајућа Савета Европске уније у сарадњи са Европском комисијом, окупила је кључне актере из земаља чланица ЕУ, међународних партнерских земаља, као и угледних организација попут УНЕСЦО-а, ОЕЦД-а и Међународног савета за науку. Државни секретар Министарства науке, технолошког развоја и иновација проф. др Мирослав Трајановић и помоћник министра науке, технолошког развоја и иновација за међународну сарадњу и европске интеграције, Ивана Вукашиновић, представљали су Србију на догађају.

У центру дискусија било је препознавање кључне улоге међународне сарадње у вођењу научних открића и суочавању с хитним друштвеним питањима. Учесници су истакли важност поштовања принципа попут добровољне размене, међусобног споразума и поштовања људских права и етике у стварању повољног окружења за сарадњу.

Настављајући рад на претходним дијалозима и иницијативама, конференција је пружила платформу за дубље сагледавање основних принципа и вредности неопходних за ефикасну међународну сарадњу у истраживању и иновацијама. Ови принципи укључивали су слободе академске и научне истраживачке делатности, етику и интегритет, родну равноправност и инклузивност, отворену науку, изврсност у истраживању, валоризацију знања и сарадњу између индустрије и академије, безбедност истраживања као и солидарност и партнерство са земљама са ниским и средњим приходима.

У свом говору, државни секретар проф. др Мирослав Трајановић, представљајући Србију, истакао је преданост земље унапређењу науке и иновација на глобалном нивоу. Он је нагласио иницијативе Србије у дигитализацији, паметној специјализацији и стратегијама за истраживање, отворену науку и вештачку интелигенцију. Такође је приказао инвестиције Србије у научно-технолошке паркове, лабораторије за иновације и регионалне центре за развој стартапова, истичући њихову улогу као центара иновација и сарадње. Проф. др Трајановић је такође представио амбициозне планове Србије за БИО4 кампус, фокусиран на интердисциплинарна истраживања и његову посвећеност напретку вештачке интелигенције, укључујући чланство у Глобалном партнерству за вештачку интелигенцију. Осим тога, истакао је проактивне кораке Србије на међународној сцени, промовишући иницијативе попут усвајања УН резолуције за Међународну декаду науке за одрживи развој 2024-2033.

Конференција је послужила као катализатор за јачање међународне сарадње у истраживању и иновацијама путем промовисања заједничког разумевања принципа и вредности и идентификације практичних корака за њихову примену. Док глобална заједница наставља да се суочава с комплексним изазовима, овакви заједнички напори су од суштинског значаја за искоришћавање трансформационог потенцијала истраживања и иновација како бисмо изградили бољу, одрживију будућност за све.

Кроз континуирани дијалог и заједничко деловање, заинтересоване стране остају посвећене унапређењу ових принципа и вредности, осигуравајући да међународна сарадња у истраживању и иновацијама остане вођена заједничком посвећеношћу изврсности, инклузивности и етичког понашања.

Галерија
Погледајте још вести