Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Сваки истраживач је кључан за наше друштво, поручила др Беговић на свечаном обележавању 215 година Универзитета у Београду

13. Септембар 2023.

Фото: Зоран Петровић, НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић присуствовала је свечаном обележавању 215 година Универзитета у Београду у дворишту Ректората

Министарка др Беговић је овом приликом навела да, иако важан за читаво друштво, овај јубилеј посебно је важан за студенте. “Данас смо овде због њих, и обележавамо ову важну годишњицу”, рекла је она, истакавши овогодишњи успех Универзитета у Београду, који је напредовао на Шангајској листи. “Са једне стране, овакав успех говори о квалитету наше науке и наших научника, док се с друге стране ради о заиста значајним средствима које држава улаже у науку, пре свега кроз Фонд за науку и Фонд за иновациону делатност, али и кроз средства која се издвајају за оквирни програм Хоризонт Европа”, истакла је др Беговић.

“Подаци показују да је Универзитет у Београду, иако се котира између тристотог и четристотог места, по броју објављених научних публикација у односу на број наших истраживача, бољи од значајног броја универзитета који се налазе много боље рангирани, а неки од њих су између стотог и двестотог места. Дакле - наша наука је изванредна”, нагласила је др Беговић.

“На нама је да креирамо окружење у којем ће најизузетнији појединци имати екосистем где ће дати свој максимум”, наводи др Беговић и додаје да је у оквиру програма Хоризонт Европа издвојено два пута више новца него што је било очекивано, чиме се Србија нашла међу најуспешнијим земљама учесницама овог пројекта, са успешношћу од чак 82 посто. “Сваки истраживач је кључан за наше друштво, а очување наше културе, језика и традиције је кључно за наш идентитет. Универзитет игра кључну улогу у очувању ових вредности”, рекла је она.

“Истраживање, иновације и образовање су најбољи алати за креирање боље будућности за нашу земљу. Универзитет у Београду није само део наше прошлости, већ и део наше будућности”, нагласила је министарка Беговић. “Радимо заједно, као партнери, како бисмо створили боље образовање, бољу науку и бољу будућност за све грађане, чему је Влада Републике Србије, заједно са Министарством науке, технолошког развоја и иновација искрено посвећена”, навела је она. Министарка је обраћање завршила захваљењем Универзитету у Београду на њиховом непроцењивом доприносу нашем друштву.

Овом приликом говорио је и проф. др Владан Ђокић, ректор Универзитета у Београду, који је нагласио да се Универзитет прилагођава друштву и опире се променама, одликује га критичко мишљење и демократизација знања. "И данас Универзитет у Београду се темељи на свим оним вредностима које је чврсто поставио Доситеј Обрадовић", навео је ректор.

Председник Српске академије науке и уметности (САНУ) др Зоран Кнежевић је оценио да је Универзитет једна од тековина без које се не може замислити модерно друштво и изразио наду да ће Универзитет и након успешних 215 година наставити да баштини све најбоље вредности које поседује.

Министарка просвете  Славица Дукић Дејановић нагласила је да се УБ налази међу 400 најбољих установа високог образовања у свету, што је велики напредак, јер је прошлих година био између 400. и 500. места.

Овом приликом уручене су и повеље професорима емеритусима Универзитета у Београду, као и награде за најбоље научно-истраживачке и стручне радове студената Универзитета у Београду у 2022. години, а студенткиња Марија Радиша са Фармацеутског факултета, награђена за најбољи научно-истраживачки и стручни рад студената УБ у 2022. са групације Медицинских наука, поручила је у име награђених студената да се научна истраживања састоје од тешког и напорног рада и труда који траје месецима у студентским данима, а касније и годинама. Она се захвалила Универзитету у Београду што истраживачке и ваннаставне активности овог типа препознаје и подржава.

Универзитет у Београду данас чини 31 факултет, 11 научних института и Универзитетска библиотека, више од 90.000 студената и преко 7.000 запослених. До данас, на Универзитету у Београду укупно је дипломирало преко 400.000 студената.

Галерија
Погледајте још вести