Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Svaki istraživač je ključan za naše društvo, poručila dr Begović na svečanom obeležavanju 215 godina Univerziteta u Beogradu

13. Septembar 2023.

Foto: Zoran Petrović, NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović prisustvovala je svečanom obeležavanju 215 godina Univerziteta u Beogradu u dvorištu Rektorata

Ministarka dr Begović je ovom prilikom navela da, iako važan za čitavo društvo, ovaj jubilej posebno je važan za studente. “Danas smo ovde zbog njih, i obeležavamo ovu važnu godišnjicu”, rekla je ona, istakavši ovogodišnji uspeh Univerziteta u Beogradu, koji je napredovao na Šangajskoj listi. “Sa jedne strane, ovakav uspeh govori o kvalitetu naše nauke i naših naučnika, dok se s druge strane radi o zaista značajnim sredstvima koje država ulaže u nauku, pre svega kroz Fond za nauku i Fond za inovacionu delatnost, ali i kroz sredstva koja se izdvajaju za okvirni program Horizont Evropa”, istakla je dr Begović.

“Podaci pokazuju da je Univerzitet u Beogradu, iako se kotira između tristotog i četristotog mesta, po broju objavljenih naučnih publikacija u odnosu na broj naših istraživača, bolji od značajnog broja univerziteta koji se nalaze mnogo bolje rangirani, a neki od njih su između stotog i dvestotog mesta. Dakle - naša nauka je izvanredna”, naglasila je dr Begović.

“Na nama je da kreiramo okruženje u kojem će najizuzetniji pojedinci imati ekosistem gde će dati svoj maksimum”, navodi dr Begović i dodaje da je u okviru programa Horizont Evropa izdvojeno dva puta više novca nego što je bilo očekivano, čime se Srbija našla među najuspešnijim zemljama učesnicama ovog projekta, sa uspešnošću od čak 82 posto. “Svaki istraživač je ključan za naše društvo, a očuvanje naše kulture, jezika i tradicije je ključno za naš identitet. Univerzitet igra ključnu ulogu u očuvanju ovih vrednosti”, rekla je ona.

“Istraživanje, inovacije i obrazovanje su najbolji alati za kreiranje bolje budućnosti za našu zemlju. Univerzitet u Beogradu nije samo deo naše prošlosti, već i deo naše budućnosti”, naglasila je ministarka Begović. “Radimo zajedno, kao partneri, kako bismo stvorili bolje obrazovanje, bolju nauku i bolju budućnost za sve građane, čemu je Vlada Republike Srbije, zajedno sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija iskreno posvećena”, navela je ona. Ministarka je obraćanje završila zahvaljenjem Univerzitetu u Beogradu na njihovom neprocenjivom doprinosu našem društvu.

Ovom prilikom govorio je i prof. dr Vladan Đokić, rektor Univerziteta u Beogradu, koji je naglasio da se Univerzitet prilagođava društvu i opire se promenama, odlikuje ga kritičko mišljenje i demokratizacija znanja. "I danas Univerzitet u Beogradu se temelji na svim onim vrednostima koje je čvrsto postavio Dositej Obradović", naveo je rektor.

Predsednik Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) dr Zoran Knežević je ocenio da je Univerzitet jedna od tekovina bez koje se ne može zamisliti moderno društvo i izrazio nadu da će Univerzitet i nakon uspešnih 215 godina nastaviti da baštini sve najbolje vrednosti koje poseduje.

Ministarka prosvete Slavica Dukić Dejanović naglasila je da se UB nalazi među 400 najboljih ustanova visokog obrazovanja u svetu, što je veliki napredak, jer je prošlih godina bio između 400. i 500. mesta.

Ovom prilikom uručene su i povelje profesorima emeritusima Univerziteta u Beogradu, kao i nagrade za najbolje naučno-istraživačke i stručne radove studenata Univerziteta u Beogradu u 2022. godini, a studentkinja Marija Radiša sa Farmaceutskog fakulteta, nagrađena za najbolji naučno-istraživački i stručni rad studenata UB u 2022. sa grupacije Medicinskih nauka, poručila je u ime nagrađenih studenata da se naučna istraživanja sastoje od teškog i napornog rada i truda koji traje mesecima u studentskim danima, a kasnije i godinama. Ona se zahvalila Univerzitetu u Beogradu što istraživačke i vannastavne aktivnosti ovog tipa prepoznaje i podržava.

Univerzitet u Beogradu danas čini 31 fakultet, 11 naučnih instituta i Univerzitetska biblioteka, više od 90.000 studenata i preko 7.000 zaposlenih. Do danas, na Univerzitetu u Beogradu ukupno je diplomiralо preko 400.000 studenata.

Galerija