Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Представљен предлог реформе система плата у науци

28. Септембар 2023.

Фото: Зоран Петровић, НИТРА

Тим Министарства науке, технолошког развоја и иновација Владе Републике Србије под вођством министарке др Јелене Беговић представио је резултате досадашњег рада на предлогу реформе система плата у науци, која има за циљ да реши дугогодишње изазове у вези са правичним и мотивишућим накнадама за рад научника и истраживача

Предлог решења представљен је Заједници института Србије, која у свом чланству има 68 института од националног значаја за Републику Србију, научних и истраживачко–развојних института.

„Долазим из научне заједнице и јако добро знам ситуацију са платама“, навела је др Беговић у свом обраћању. „Такође, комуницирам са људима из различитих института, институција, запосленим на различитим радним местима. Потпуно ми је јасно да овај систем, који је био добро замишљен, нажалост није имплементиран како је требало. Желели смо да изађемо у сусрет највећем броју захтевa“, казала је др Беговић окупљеним представницима института.

Изложени предлог реформе система исплате накнада за рад научника и истраживача темељи се на пет основних полазних принципа које треба уважити. Први је принцип једне плата по научном звању, други принцип повећања најнижих плата, трећи да неће долазити до смањења плата, четврти је постојање финансијске мотивације за напредовање у звањима, а пети је награђивање најбољих.

„Шест месеци радимо на овом предлогу решења и уопште нам није лако, јер смо желели да нађемо начин да задовољимо пет дефинисаних полазних принципа за добробит научне заједнице и да полазећи од њих направимо систем који треба да функционише тако да уведе ред међу плате за научнике”, рекла је министарка др Јелена Беговић.

Ова реформа представља значајан корак напред ка унапређењу научне заједнице и стварању праведног оквира за све њене чланове.

Галерија
Погледајте још вести