Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Оформљена Радна група за отворену науку у Србији

29. Фебруар 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Отворена наука је постала стварност и потреба свих дисциплина у истраживачкој заједници у Републици Србији

Министарство је доношењем Платформе за отворену науку (2018) и Законом о науци и истраживањима (2019) исказало опредељеност за примену отворене науке у Србији. У претходном периоду препознате су и бројне промене и активности које треба предузети ради ефикасне имплементације принципа отворене науке у Србији (АПЦ, бодовање депоновања података, едукација на свим нивоима, укључивање Србије у ЕОСЦ).

Тим за отворену науку у Србији (ТОНуС) формиран 2020. године има задатак да дефинише, препозна и уреди све промене које отворена наука доноси, као и да исте што раније уведе у истраживачку заједницу Србије. Састав ТОНуС-а чине Министарка, државни секретари, помоћници министра, као и шира група истраживача и експерата из ове области.

Радни састанак ТОНуС-а у новом сазиву одржан је 29.02.2024. године. Одлучено је да ће се активно радити на унапређењу Платформе за отворену науку, са циљем да се иновирана веризија усвоји до јуна месеца 2024. године.

Састанку је присуствовала и министарка др Јелена Беговић која је на почетку сатанка рекла: „Желим да вам се захвалим унапред за труд и енергију коју ћете уложити, а онима који су до сада радили у Радној групи бих да се захвалим за досадашњи рад. Ово је изузетно битна тема и искористићу прилику да објасним принцип отворене науке и све оно на чему се она заснива. Такође, волела бих да се на нашем првом састанку осврнемо на све што смо у оквиру отворене науке већ урадили, како бисмо могли да се усмеримо на оно што је неопходно даље предузети како би процеси везани за отворену науку у Републици Србији били уређенији“.

Такође, искористила је прилику да најави присутнима почетак рада Портала отворене истраживачке инфраструктуре, који ће чинити обједињену листу све постојеће научне опреме у Републици Србији, како би она постала доступна за коришћење целој научној заједници, али и приватном сектору.

Галерија
Погледајте још вести