Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Наука и иновације у фокусу посете Њ.В. краља Есватинија Мсватија III

21. Октобар 2024.

Насловна фотографија: Зоран Петровић/НИТРА

Посета Његовог Величанства краља Мсватија III значајан је корак ка јачању билатералне сарадње Републике Србије и Краљевине Есватини

У оквиру ове посете, у присуству председника Републике Србије Александра Вучића и краља Мсватија III, потписано је пет важних меморандума о разумевању, који ће допринети даљем развоју сарадње између две земље. Међу њима је и Меморандум о разумевању између Министарства науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије и Министарства информационо-комуникационих технологија Есватинија, који је потписала министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић. Овај споразум отвара нове могућности за унапређење сарадње у области вештачке интелигенције и информационих технологија.

Такође, у оквиру округлог стола “Пословни разговори Србије и Есватинија” представљен је и EXPO 2027, који ће ставити Србију у центар глобалних иновација.

Посета Републици Србији настављена је посетом Новом Саду, где је министарка др Јелена Беговић Њ. В. краља Мсватија III дочекала са председницом Владе АП Војводине Мајом Гојковић и директором Канцеларије за ИТ и еУправу Михаилом Јовановићем. Овом приликом краљ Мсвати III посетио је Биосенс институт и Научно-технолошки парк Нови Сад, где су му представљена достигнућа Републике Србије у области науке, иновација и технологије.

“Показали смо како ми то у Србији радимо, докле смо дошли са развојем науке, како наука у Србији утиче на развој економије и наравно понудили сву нашу помоћ како би и Краљевина Есватини могла много брже да напредује у овој области”, казала је др Беговић. “Било ми је задовољство што смо у претходним данима имали прилику да разменимо идеје о видовима будуће сарадње која ће кроз науку и иновације још чвршће повезати наше две државе”, закључила је министарка.

Миинистарка др Беговић била је присутна и у Палати Србија, где је организован свечани ручак у част краља Есватинија.

Галерија
Погледајте још вести