Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Nauka i inovacije u fokusu posete Nj.V. kralja Esvatinija Msvatija III

21. Oktobar 2024.

Naslovna fotografija: Zoran Petrović/NITRA

Poseta Njegovog Veličanstva kralja Msvatija III značajan je korak ka jačanju bilateralne saradnje Republike Srbije i Kraljevine Esvatini

U okviru ove posete, u prisustvu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i kralja Msvatija III, potpisano je pet važnih memoranduma o razumevanju, koji će doprineti daljem razvoju saradnje između dve zemlje. Među njima je i Memorandum o razumevanju između Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije i Ministarstva informaciono-komunikacionih tehnologija Esvatinija, koji je potpisala ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović. Ovaj sporazum otvara nove mogućnosti za unapređenje saradnje u oblasti veštačke inteligencije i informacionih tehnologija.

Takođe, u okviru okruglog stola “Poslovni razgovori Srbije i Esvatinija” predstavljen je i EXPO 2027, koji će staviti Srbiju u centar globalnih inovacija.

Poseta Republici Srbiji nastavljena je posetom Novom Sadu, gde je ministarka dr Jelena Begović Nj. V. kralja Msvatija III dočekala sa predsednicom Vlade AP Vojvodine Majom Gojković i direktorom Kancelarije za IT i eUpravu Mihailom Jovanovićem. Ovom prilikom kralj Msvati III posetio je Biosens institut i Naučno-tehnološki park Novi Sad, gde su mu predstavljena dostignuća Republike Srbije u oblasti nauke, inovacija i tehnologije.

“Pokazali smo kako mi to u Srbiji radimo, dokle smo došli sa razvojem nauke, kako nauka u Srbiji utiče na razvoj ekonomije i naravno ponudili svu našu pomoć kako bi i Kraljevina Esvatini mogla mnogo brže da napreduje u ovoj oblasti”, kazala je dr Begović. “Bilo mi je zadovoljstvo što smo u prethodnim danima imali priliku da razmenimo ideje o vidovima buduće saradnje koja će kroz nauku i inovacije još čvršće povezati naše dve države”, zaključila je ministarka.

Miinistarka dr Begović bila je prisutna i u Palati Srbija, gde je organizovan svečani ručak u čast kralja Esvatinija.