Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Министарство науке, технолошког развоја и иновација организује догађај у оквиру 9. Мултисекторског форума о научним достигнућима, технологији и иновацијама за циљеве одрживог развоја (STI Форум)

08. Мај 2024.

Министарство науке, технолошког развоја и иновација, у сарадњи са Унеском, као организационим партнером ове године организује пратећи догађај СТИ форума

Овај догађај организује се у седишту Уједињених нација у Њујорку 9. маја 2024. године.

Тема догађаја, који организује Министарство науке тиче се Међународне деценије наука за одрживи развој, која је усвојена на иницијативу Републике Србије. Циљ самог панела је истраживање трансформационог потенцијала Међународне деценије наука за одрживи развој и њене очекиване улоге у напретку технологије и одрживог развоја. Уводно обраћање имаће др Јелена Беговић, министар науке, технолошког развоја и иновација.

Нова технолошка унапређења, као што су генетско инжењерство, вештачка интелигенција, нанотехнологија, квантна технологија и информационе технологије, имају потенцијал да решавају кључне изазове представљене у Циљевима одрживог развоја.

Овај пратећи догађај има за циљ истраживање трансформативног потенцијала Међународне декаде наука за одрживи развој и очекиване улоге у напретку технологије и одрживог развоја. Нове технологије, као што је генетско инжењерство, вештачка интелигенција, нанотехнологија, квантна технологија и информационе технологије могу допринети решавању кључних изазова представљених у Циљевима одрживог развоја, а Међународна декада наука за одрживи развој ће имати значајну улогу у њиховом напретку, а самим тим и у напретку друштва.

Међу учесницима панел дискусије налазе се велика научна имена, али и стручњаци из области на којима се заснива циљ панел дискусије.

Погледајте још вести