Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija organizuje događaj u okviru 9. Multisektorskog foruma o naučnim dostignućima, tehnologiji i inovacijama za ciljeve održivog razvoja (STI Forum)

08. Maj 2024.

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, u saradnji sa Uneskom, kao organizacionim partnerom ove godine organizuje prateći događaj STI foruma

Ovaj događaj organizuje se u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku 9. maja 2024. godine.

Tema događaja, koji organizuje Ministarstvo nauke tiče se Međunarodne decenije nauka za održivi razvoj, koja je usvojena na inicijativu Republike Srbije. Cilj samog panela je istraživanje transformacionog potencijala Međunarodne decenije nauka za održivi razvoj i njene očekivane uloge u napretku tehnologije i održivog razvoja. Uvodno obraćanje imaće dr Jelena Begović, ministar nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Nova tehnološka unapređenja, kao što su genetsko inženjerstvo, veštačka inteligencija, nanotehnologija, kvantna tehnologija i informacione tehnologije, imaju potencijal da rešavaju ključne izazove predstavljene u Ciljevima održivog razvoja.

Ovaj prateći događaj ima za cilj istraživanje transformativnog potencijala Međunarodne dekade nauka za održivi razvoj i očekivane uloge u napretku tehnologije i održivog razvoja. Nove tehnologije, kao što je genetsko inženjerstvo, veštačka inteligencija, nanotehnologija, kvantna tehnologija i informacione tehnologije mogu doprineti rešavanju ključnih izazova predstavljenih u Ciljevima održivog razvoja, a Međunarodna dekada nauka za održivi razvoj će imati značajnu ulogu u njihovom napretku, a samim tim i u napretku društva.

Među učesnicima panel diskusije nalaze se velika naučna imena, ali i stručnjaci iz oblasti na kojima se zasniva cilj panel diskusije.