Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Министарка др Јелена Беговић отворила XIII Конгрес микробиолога Србије MIKROMED REGIO 5

04. Април 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Конгрес микробиолога Србије MIKROMED REGIO 5 се одржава у Хотелу Мона Плаза у периоду од 4. до 6. априла и има за циљ да представи најновија достигнућа у микробиологији која доприносе бољем разумевању улоге микроорганизама у природи и да окупи микробиологе из Србије и региона, како би их повезао са најбољим стручњацима из целе Европе, укључујући микробиологе из различитих дисциплина: биоинформатичаре, генетичаре, молекуларне биологе, биохемичаре, епидемиологе, педијатре, лекаре инфектологе и све остале научнике са заједничким интересовањем за најновија сазнања у оквиру микробиологије

Овај регионални скуп пружа платформу истраживачима, стручњацима из индустрије и практичарима, као и лекарима, да се сретну и поделе резултате иновативних истраживања и најновије моменте развоја у области свих актуелних микробиолошких проблема и понуде решења за њихово превазилажење од стране светских експерата у овој области, а отворила га је министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић.

„Фокус Конгреса је представљање најновијих сазнања до којих се дошло истраживањима у микробиологији, која су вршена како бисмо боље разумели свет у ком живимо, изазове са којима се као човечанство суочавамо, али и да бисмо кроз примену науке нашли решења за ове изазове“, рекла је министарка др Јелена Беговић.

Министарка је искористила прилику да присутнима из међународне академске заједнице представи највећи инфраструктурни пројекат у науци у Републици Србији – БИО4 Кампус.

„На површини од 30 хектара ћемо окупити 9 института, 7 факултета, стартап заједницу Републике Србије, као и приватне компаније како бисмо створили иновације и ширили знање. Ово није највећи научни пројекат само у Србији, већ и у целом региону. Вредан 450 милиона евра, он обједињава све – од фантастичне архитектуре, најмодерније научне опреме и лабораторија до људског капитала који смо стекли због дуге историје бављења науком у нашој држави“, закључила је министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић.

Галерија
Погледајте још вести