Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Министарка др Беговић састала се са амбасадором Француске и представницима Expertise France

30. Мај 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Састанак је организован како би се разговарало о потенцијалном успостављању сарадње са експертима ове агенције

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић састала се са представницима овог министарства и представницима Владе Републике Србије са амбасадором Републике Француске у Србији Њ.Е. Пјером Кошаром, као и високом делегацијом развојне агенције Expertise France, предвођеном Жеремијем Пелеом, генералним директором ове агенције.

Министарка др Беговић упознала је делегацију са приликама у оквиру српског стартап екосистема, БИО4 Кампусом, као и са свиме ониме што Србија ради у областима вештачке интелигенције, информационо-комуникационих технологија, али и у биотехнологији. “Поносни смо што бројеви наших стартапа расту, од 2022. године овај број порастао је за 60%, што је сјајно и очекујемо даљи раст током идућих година”, истакла је др Беговић овом приликом. Она је делегацији предочила досада остварене видове сарадње са Француском.

Жереми Пеле упознао је министарку са досадашњим пројектима и активностима агенције Expertise France и истакао да је важно пронаћи модалитете у којима ће се сарадња између Србије и Француске даље продубити.

Expertise France је водећа француска јавна агенција за међународну техничку сарадњу која пружа подршку развоју јавних политика широм света. Основана од стране француске владе, ова организација се фокусира на различите области као што су управљање, безбедност, климатске промене, здравство и образовање. Као подружница Агенције за француски развој (Agence française de développement Group) (AFD Group), Expertise France је друга по величини агенција у Европи. Expertise France ради на јачању институционалних капацитета и унапређењу јавних услуга кроз пројекте техничке помоћи, стручне мисије и обуке.

Галерија
Погледајте још вести