Accessibility Tools

Skip to main content

Ministarka dr Begović sastala se sa ambasadorom Francuske i predstavnicima Expertise France

30. May 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Sastanak je organizovan kako bi se razgovaralo o potencijalnom uspostavljanju saradnje sa ekspertima ove agencije

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović sastala se sa predstavnicima ovog ministarstva i predstavnicima Vlade Republike Srbije sa ambasadorom Republike Francuske u Srbiji Nj.E. Pjerom Košarom, kao i visokom delegacijom razvojne agencije Expertise France, predvođenom Žeremijem Peleom, generalnim direktorom ove agencije.

Ministarka dr Begović upoznala je delegaciju sa prilikama u okviru srpskog startap ekosistema, BIO4 Kampusom, kao i sa svime onime što Srbija radi u oblastima veštačke inteligencije, informaciono-komunikacionih tehnologija, ali i u biotehnologiji. “Ponosni smo što brojevi naših startapa rastu, od 2022. godine ovaj broj porastao je za 60%, što je sjajno i očekujemo dalji rast tokom idućih godina”, istakla je dr Begović ovom prilikom. Ona je delegaciji predočila dosada ostvarene vidove saradnje sa Francuskom.

Žeremi Pele upoznao je ministarku sa dosadašnjim projektima i aktivnostima agencije Expertise France i istakao da je važno pronaći modalitete u kojima će se saradnja između Srbije i Francuske dalje produbiti.

Expertise France je vodeća francuska javna agencija za međunarodnu tehničku saradnju koja pruža podršku razvoju javnih politika širom sveta. Osnovana od strane francuske vlade, ova organizacija se fokusira na različite oblasti kao što su upravljanje, bezbednost, klimatske promene, zdravstvo i obrazovanje. Kao podružnica Agencije za francuski razvoj (Agence française de développement Group) (AFD Group), Expertise France je druga po veličini agencija u Evropi. Expertise France radi na jačanju institucionalnih kapaciteta i unapređenju javnih usluga kroz projekte tehničke pomoći, stručne misije i obuke.

Galerija