Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Др Беговић поводом јапанског фестивала Танабата: “Кроз размену знања и искустава побољшавамо друштво”

02. Јули 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић уз министарку привреде Адријану Месаровић присуствовала је свечаном обележавању јапанског фестивала Танабата, које је у организацији Јапанске пословне алијансе у Србији и Амбасаде Јапана у Србији одржано у Музеју Југославије у Београду

“Танабата фестивал, фестивал звезда, симболизује љубав и стрпљење. Ово су вредности које су нам у данашњем свету потребне више него икад. Симболика Танабате подсећа нас на важност напорног рада, вредност времена и радост која се налази у поновним сусретима и испуњеним жељама. Симболизује трајне везе пријатељства и сарадње, огледајући посвећеност и труд потребан за одржавање ових односа”, рекла је др Беговић, додавши да ова симболика има велики значај за пријатељство између Јапана и Србије.

“Топла добродошлица, поштовање које нам је указано, као и постигнућа и договори током посете економске мисије Републике Србије Токију јасни су знаци да сарадња између Јапана и Србије иде у одличном правцу”, каже др Беговић. “Кроз размену знања и искустава можемо побољшати наше друштво и пронаћи иновативна решења за изазове са којима се суочавамо”, закључила је.

Њ.Е. Амбасадор Јапана Акира Имамура захвалио се српској привредној делегацији што је Јапан изабрала за своју прву дестинацију од формирања нове владе, и честитао им на успешној посети Јапану. “Јапанска страна је успела да се ближе убеди у предности Србије као инвестиционе дестинације, у компетентности њених предузећа на пољу ИТ, АИ и других савремених технологија, као и у снажну подршку Владе њиховом даљем развоју”, навео је Имамура.

“Експо у Осаки 2025. године и Експо у Београду 2027. године су догађаји на којима Србија може да се представи као одлична дестинација за јапанске компаније”, истакао је председник Јапанске бизнис алијансе у Србији Горан Пекез. “Зато смо захвални што је Влада Републике Србије именована за члана организационог одбора Експоа у Осаки 2025. године, где ће српски павиљон добити сву могућу подршку да промовише Србију, али и Експо који ће се овде одржати 2027. годин”, рекао је Пекез.

Галерија
Погледајте још вести