Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Dr Begović povodom japanskog festivala Tanabata: “Kroz razmenu znanja i iskustava poboljšavamo društvo”

02. Jul 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović uz ministarku privrede Adrijanu Mesarović prisustvovala je svečanom obeležavanju japanskog festivala Tanabata, koje je u organizaciji Japanske poslovne alijanse u Srbiji i Ambasade Japana u Srbiji održano u Muzeju Jugoslavije u Beogradu

“Tanabata festival, festival zvezda, simbolizuje ljubav i strpljenje. Ovo su vrednosti koje su nam u današnjem svetu potrebne više nego ikad. Simbolika Tanabate podseća nas na važnost napornog rada, vrednost vremena i radost koja se nalazi u ponovnim susretima i ispunjenim željama. Simbolizuje trajne veze prijateljstva i saradnje, ogledajući posvećenost i trud potreban za održavanje ovih odnosa”, rekla je dr Begović, dodavši da ova simbolika ima veliki značaj za prijateljstvo između Japana i Srbije.

“Topla dobrodošlica, poštovanje koje nam je ukazano, kao i postignuća i dogovori tokom posete ekonomske misije Republike Srbije Tokiju jasni su znaci da saradnja između Japana i Srbije ide u odličnom pravcu”, kaže dr Begović. “Kroz razmenu znanja i iskustava možemo poboljšati naše društvo i pronaći inovativna rešenja za izazove sa kojima se suočavamo”, zaključila je.

Nj.E. Ambasador Japana Akira Imamura zahvalio se srpskoj privrednoj delegaciji što je Japan izabrala za svoju prvu destinaciju od formiranja nove vlade, i čestitao im na uspešnoj poseti Japanu. “Japanska strana je uspela da se bliže ubedi u prednosti Srbije kao investicione destinacije, u kompetentnosti njenih preduzeća na polju IT, AI i drugih savremenih tehnologija, kao i u snažnu podršku Vlade njihovom daljem razvoju”, naveo je Imamura.

“Ekspo u Osaki 2025. godine i Ekspo u Beogradu 2027. godine su događaji na kojima Srbija može da se predstavi kao odlična destinacija za japanske kompanije”, istakao je predsednik Japanske biznis alijanse u Srbiji Goran Pekez. “Zato smo zahvalni što je Vlada Republike Srbije imenovana za člana organizacionog odbora Ekspoa u Osaki 2025. godine, gde će srpski paviljon dobiti svu moguću podršku da promoviše Srbiju, ali i Ekspo koji će se ovde održati 2027. godin”, rekao je Pekez.