Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

66. Међународни сајам технике и техничких достигнућа је завршен, др Беговић: „Надам се да ће од ових идеја настати нове стартап компаније“

24. Мај 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Овогодишњи Сајам технике и техничких достигнућа забележио је, према прелиминарним подацима, 30 одсто већу посећеност, земља партнер сајма била је Народна Република Кина са својих 30 компанија излагача и осим што посећеност показује да људи виде снагу науке у свакодневном животу, шаље се јасна порука да „наука не познаје границе“, рекла је министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић на церемонији затварања сајма

„Велика ми је част да се поново обратим на затварању 66. Међународног сајма технике. Свим учесницима и посетиоцима захваљујем на памети, труду, енергији и иновативности захваљујући којој смо мало померили границе ове изложбе која је, према утисцима посетилаца, једна озбиљна светска изложба везана за науку и иновације“, рекла је министарка.

„Као друштво треба интензивно да радимо на даљој едукацији, на иновацијама. Било је сјајних иновација овде и ја се надам да ће од ових идеја настати нове стартап компаније и да ће нека доживети успех и на нашем и светском тржишту, а видим да имамо тај потенцијал“, оценила је министарка.

Др Беговић је амбасадору Народне Републике Кине у Србији Њ.Е. Ли Мингу доделила захвалницу за учешће НР Кине на сајму, а он је том приликом истакао да је НР Кина ове године први пут била почасни гост као и да су успешно сведочили о новим границама развоја науке и технологије.

„Наука и технологија чине свет бољим, као и пријатељство наших народа и сарадња у области наука и технологија. Недавно је председник Си Ђинпинг боравио у Републици Србији са председником Вучићем и договорили су се да сарадња у иновацијама буде нова тачка раста у билатералним односима. Са повећаним улагањем Владе Републике Србије у иновациону инфраструктуру, иновације у науци и технологији су оствариле велики напредак, а међународни и регионални утицај Републике Србије значајно се повећао", рекао је Њ.Е. Ли Минг.

Додао је да су Србија и регион централно-источне Европе једни од најважнијих партнера Народне Републике Кине у науци и технологији, а да ће Народна Република Кина у будућности наставити да подржава концепт отворене сарадње, од које сви имају корист.

Галерија
Погледајте још вести