Accessibility Tools

Skip to main content

66. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća je završen, dr Begović: „Nadam se da će od ovih ideja nastati nove startap kompanije“

24. May 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Ovogodišnji Sajam tehnike i tehničkih dostignuća zabeležio je, prema preliminarnim podacima, 30 odsto veću posećenost, zemlja partner sajma bila je Narodna Republika Kina sa svojih 30 kompanija izlagača i osim što posećenost pokazuje da ljudi vide snagu nauke u svakodnevnom životu, šalje se jasna poruka da „nauka ne poznaje granice“, rekla je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović na ceremoniji zatvaranja sajma

„Velika mi je čast da se ponovo obratim na zatvaranju 66. Međunarodnog sajma tehnike. Svim učesnicima i posetiocima zahvaljujem na pameti, trudu, energiji i inovativnosti zahvaljujući kojoj smo malo pomerili granice ove izložbe koja je, prema utiscima posetilaca, jedna ozbiljna svetska izložba vezana za nauku i inovacije“, rekla je ministarka.

„Kao društvo treba intenzivno da radimo na daljoj edukaciji, na inovacijama. Bilo je sjajnih inovacija ovde i ja se nadam da će od ovih ideja nastati nove startap kompanije i da će neka doživeti uspeh i na našem i svetskom tržištu, a vidim da imamo taj potencijal“, ocenila je ministarka.

Dr Begović je ambasadoru Narodne Republike Kine u Srbiji Nj.E. Li Mingu dodelila zahvalnicu za učešće NR Kine na sajmu, a on je tom prilikom istakao da je NR Kina ove godine prvi put bila počasni gost kao i da su uspešno svedočili o novim granicama razvoja nauke i tehnologije.

„Nauka i tehnologija čine svet boljim, kao i prijateljstvo naših naroda i saradnja u oblasti nauka i tehnologija. Nedavno je predsednik Si Đinping boravio u Republici Srbiji sa predsednikom Vučićem i dogovorili su se da saradnja u inovacijama bude nova tačka rasta u bilateralnim odnosima. Sa povećanim ulaganjem Vlade Republike Srbije u inovacionu infrastrukturu, inovacije u nauci i tehnologiji su ostvarile veliki napredak, a međunarodni i regionalni uticaj Republike Srbije značajno se povećao", rekao je Nj.E. Li Ming.

Dodao je da su Srbija i region centralno-istočne Evrope jedni od najvažnijih partnera Narodne Republike Kine u nauci i tehnologiji, a da će Narodna Republika Kina u budućnosti nastaviti da podržava koncept otvorene saradnje, od koje svi imaju korist.