Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Јавни позив за доделу грантова за путовања у оквиру Хоризонт Европа програма


   NCP_WIDERA.NET – Advancing Europe Package support


Пројекат NCP_WIDERA.NET је трогодишња акција координације и подршке коју финансира Европска комисија са циљем да се оснажи мрежа Националних контакт особа (НЦП) за хоризонталну активност Оквирног програма Хоризонт Европа – Ширење учешћа и јачање Европског истраживачког простора (Widening Participation and Strengthening the European Research Area). Поред тога, пројектом су планиране и мере подршке за потенцијалне учеснике овог програма који желе да аплицирају на отворене позиве Хоризонт Eвропа. У складу са наведеним, Министарство науке, технолошког развоја и иновација расписује:

Позив за финансирање трошкова путовања истраживача на радне састанке и скупове у иностранству који су организовани у оквиру II стуба Хоризонт Европа програма

1. Предмет позива

Предмет овог позива је финансирање трошкова путовања истраживача на радне састанке и скупове у иностранству који су организовани у оквиру II стуба Хоризонт Европа програма. Радни састанци и скупови, у смислу овог позива су промотивни догађаји које организује Европска комисија и међународне организације као што су: Brokerage Events, Matchmaking Events, B2B meetings и слични информативни и промотивни догађаји.

2. Финансирање

Министарство науке, технолошког развоја и иновација додељује средства за финансирање путовања истраживача на радне састанке и скупове у иностранству који су организовани у оквиру II стуба Хоризонт Европа програма: Глобални изазови и европска индустријска конкурентност, на догађаје организоване у оквиру:

  • Кластера 1 Здравље
  • Кластера 2 Култура, креативност и укључиво друштво
  • Кластера 3 Цивилна сигурност за друштво
  • Кластера 4 Дигитализација, индустрија и свемир
  • Кластера 5 Клима, енергија и мобилност
  • Кластера 6 Храна, биоекономија, природни ресурси, пољопривреда и животна средина

Министарство додељује грантове за надокнаду путовања у износу који не прелази 1.000,00 евра по учеснику догађаја.

3. Услови позива

На позив се могу пријавити истраживачи запослени у акредитованим научноистраживачким организацијама (у даљем тексту НИО), који испуњавају услове у складу са Законом о науци и истраживањима („Службени гласник РС“, бр. 49/19, у даљем тексту: Закон)

Истраживачи из Србије који се пријављују на овај позив треба да учествују у спровођењу Програма институционалног финансирања или другим програмима од општег интереса у складу са Законом.

4. Начин пријаве и критеријуми за оцену

Пријава за доделу финансијских средстава подноси се попуњавањем приложеног формулара, који се преузима са линка на дну странице.

Попуњен и скениран формулар треба доставити Министарству најмање 15 радних дана пре одржавања скупа на који се путује, на електронску адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Пријаве ће бити оцењиване од стране Комисије коју је формирало Министарство. Kомисија ће при одабиру пријава дати предност истраживачима:

  • који се пријављују као потенцијални координатори Хоризонт Европа пројекта,
  • који се пријављују као потенцијални руководиоци радног пакета,
  • који се пријављују као потенцијални руководиоци радног задатка,
  • који се пријављују као потенцијални сарадници на Хоризонт Европа пројекту,
  • који нису учествовали у претходним позивима Хоризонт Европа програма

Истраживачи који се пријављују као потенцијални координатори или руководиоци радног пакета треба да буду у звању научни сарадник или вишем научном звању, односно доцент или вишем наставном звању.

5. Распоред средстава и извештавање

Подносиоци пријава ће бити обавештени о одлуци да ли се пријава одобрава или одбија, најкасније 5 радних дана пре догађаја на који се путује.

Једној институцији ће бити додељено максимално 2 гранта по једном догађају.

Министарство финансира трошкови путовања у облику надокнаде трошкова, односно Министарство уплаћује новац НИО после обављеног путовања, уз приложену документацију (захтев за финансирање и извештај).

У оквиру овог позива предвиђено је 70 грантова који ће бити додељени за путовање на радне састанке и скупове у иностранству.

Више информација о промотивним догађајима можете пронаћи на следећим линковима:
https://horizoneuropencpportal.eu/stage
https://research-innovation-community.ec.europa.eu/events

6. Потребна документација:

7. Додатне информације:

Др Јасмина Грубин
Министарство науке, технолошког развоја и иновација
Немањина 22-26
11000 Београд
Тел.: +381 11 3640 230
е-маил: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Жељка Дукић
Министарство науке, технолошког развоја и иновација
Немањина 22-26
11000 Београд
Тел.: +381 11 3616 589
е-маил: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.