Accessibility Tools

Skip to main content

Sastanak delegacije Vlade Republike Srbije sa ministarkom za ekonomsku bezbednost Japana Sanae Takaići

06. June 2024.

Foto: Đorđe Krstić

Poseta ekonomske misije Vlade Republike Srbije u Tokiju okončana je sastankom sa ministarkom za ekonomsku bezbednost Japana Sanae Takaići, a kojem su prisustvovali ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i ministarka privrede Adrijana Mesarović

Ministarka Takaići je pored ekonomske bezbednosti odgovorna i za nauku i inovacioni sistem, kao i za razvoj startap ekosistema. “Sjajna sagovornica sa kojom smo zaokružili naš boravak u Japanu. Predstavili smo Srbiju, srpsku nauku i inovacioni ekosistem, uključujući i startap ekosistem”, rekla je ministarka dr Begović nakon sastanka, dodavši da je delegacija Vlade Republike Srbije ovom prilikom ministarki Takaići prenela poruku da Srbija želi da sarađuje sa Japanom, pre svega u polju biotehnologije i veštačke inteligencije.

“Jasno ćemo definisati šta je ono u čemu želimo da sarađujemo”, istakla je dr Begović. “Japan je korak ispred nas što se tiče razvoja inovativnih ekonomija, pre svega bioekonomije. To je nešto što želimo da razvijamo u Srbiji”, kazala je dr Begović, dodavši da je ideja BIO4 Kampusa upravo da se razvija bioekonomija.

“Ministarka Takaići je ponudila da nam pošalje sav materijal koji su oni u Japanu dosad generisali, kao i njihovu novu strategiju razvoja bioekonomije, koja je pre samo nekoliko dana doneta u Japanu. Takođe, ponudila je i da Japan pomogne Srbiji u pisanju sopstvene strategije razvoja bioekonomije”, rekla je dr Begović.

“Velika mi je čast što smo imali priliku da se sastanemo sa ministarkom Takaići, koja je žena sa višedecenijskim snažnim političkim uticajem i političkim iskustvom u Japanu. Ovo je sjajan početak naše saradnje i sigurna sam da ćemo u bliskom periodu i formalizovati naše odnose sa Japanom, što će omogućiti naučnu saradnju između naše dve zemlje, a koja će biti fokusirana na veštačku inteligenciju, biotehnologiju i razvoj bioekonomije”, zaključila je dr Begović.

Galerija