Accessibility Tools

Skip to main content

Prof. dr Trajanović otvorio letnju školu "Niš School 2024: Information, Noise and Physics of Life"

20. June 2024.

Foto: NITRA

U periodu od 17. do 28. juna 2024. godine, u Centru za stručno usavršavanje u Nišu, održava se letnja škola "Niš School 2024: Information, Noise and Physics of Life", u organizaciji Abdus Salam Internacionalnog centra za teorijsku fiziku ICTP (Trst, Italija), Matematičkog instituta SANU (Beograd, Srbija) i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu (Niš, Srbija)

Kao integralni deo letnje škole održaće se i međunarodna konferencije pod nazivom: “Information, Noise and Physics of Life“, od 21. do 24. juna 2024. godine.

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su savetnik ministra nauke, tehnološkog razvoja i inovacija prof. dr Miroslav Trajanović, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu prof. dr Niko Radulović, predsednik Srpskog društva za mehaniku prof. dr Srboljub Simić, prestavnik jugoistočne mreže za teorijsku fiziku SEENET prof. dr Dragoljub Dimitrijević i pomoćnica gradonačelnice grada Niša Jelena Mitić, a onlajn uključenja su imali direktor Abdus Salam Internacionalnog centra za teorijsku fiziku i pomoćnik direktora Uneska Atiš Dabolkar, ICTP nosilac ove aktivnosti dr Edgar Roldan i direktor Matematičkog instituta SANU prof. dr Zoran Ognjanović.

Ovaj događaj, podržan od strane Abdus Salam Internacionalnog centra za teorijsku fiziku i Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, okupio je petnaest predavača sa renomiranih svetskih naučnih institucija kao što su Univerzitet u Sorboni (Francuska), Tata institut za fundamentalana istraživanja (Indija), SISSA Institut (Italija), Univerzitet u Madridu (Španija), Univerzitet u Virdžiniji (SAD), Mekgil Univerzitet (Kanada), kao i predavače sa Abdus Salam internacionalnog centra za teorijsku fiziku (Italija).

Predavanja koja se održavaju u okviru letnje škole prati 25 studentata iz Francuske, Italije, Indije, Maroka, Velike Britanije, Nemačke, Španije, Kolumbije, kao i studenti Univerziteta u Nišu koji će imati jedinstvenu priliku da ostvare kontakte sa kolegama iz celog sveta i da uz pomoć vodećih svetskih predavača usavrše svoja znanja iz teorije informacija, statističke fizike, biofizike i mašinskog učenja.

Galerija