Accessibility Tools

Skip to main content

Posmatramo Perseide na Vidojevici

08. August 2024.

Na lokaciji Beli Kamen u nedelju 11. avgusta 2024. godine od 20 časova do ponoći održaće se događaj pod nazivom “Posmatramo Perseide na Vidojevici”

Ovom prilikom građani će moći da posmatraju jednu od najpoznatijih i najlepših meteorskih kiša.

Ovaj prirodni fenomen poznat je po svojoj sjajnoj i raskošnoj predstavi na noćnom nebu, a prisutni će imati priliku da ga dožive iz prve ruke. Osim uživanja u pogledu na Perseide, posetioci će moći da posmatraju noćno nebo kroz teleskope, vođeni iskusnim astronomima, koji će govoriti zanimljivosti o zvezdama, planetama i udaljenim galaksijama. Pored astronoma, prisutni će biti i geografi, koji će objašnjavati kako svetlosno zagađenje utiče na pogoršanje uslova pri posmatranju noćnog neba, a biće reči i o načinima na koje se mogu očuvati i poboljšati ovi uslovi. Događaj se organizuje kao deo inicijative za osnivanje parka tamnog neba “Vidojevica”.

Posmatranje ove meteorske kiše organizuju Nevladina organizacija “Carpe Noctem”, Astronomska opservatorija Beograd i Astronomsko društvo “Alfa” iz Niša, a podršku događaju i celokupnoj inicijativi pružaju Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Grad Prokuplje i Centar za promociju nauke.

Prijava za učešće u ovom posmatranju je obavezna. Formular za prijavu i više informacija o događaju možete pronaći na ovom linku.