Accessibility Tools

Skip to main content

Otvoren je Inovacioni forum Srbija-Francuska: inoviraj za planetu! Igraj zeleno!

04. April 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Inovacioni forum Srbija-Francuska: inoviraj za planetu! Igraj zeleno! služi kao dokaz moći partnerstva i saradnje u unapređivanju tehnoloških dostignuća i ekonomskog rasta, ali i prosperiteta našeg društva u celini, izjavila je danas na otvaranju ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović

Ona je na Inovacionom forumu Srbija-Francuska: inoviraj za planetu, igraj zeleno, koji se održava u Palati Srbija naglasila da okupljajući istraživače, preduzetnike i lidere industrije iz Srbije i Francuske, stvaramo živ ekosistem u kome cvetaju ideje i uspostavljaju se partnerstva.

„Tako nastaju i inovativna rešenja za globalne izazove, koja se rađaju na osnovu znanja i igre saznanjima naših najsjajnijih umova“, naglasila je ona.

Treći srpsko- francuski inovacioni forum je okupio predstavnike akademske zajednice i naučnih instituta iz obe zemlje, zatim privatnog sektora i startap zajednica Srbije i Francuske, njih oko 350.

„Ovde su i studenti iz Kragujevca koji su na Hakatonu, odnosno takmičenju dobili prvu nagradu za rešenje u vezi sa recikliranjem i pametnim korišćenjem kišnice. To je lep primer i nadam se da će njihov proizvod završiti i na tržištu i tako doprineti da vodu koja pada recikliramo i koristimo na razne načine“ istakla je ministarka.

Prema njenim rečima osnovna tema foruma jeste kako da se izborimo sa jednim od najvećih izazova sa kojima se sada suočavamo, a to je kako da budućim generacijama planetu zemlju ostavimo u boljem stanju nego što smo je zatekli.

„Izlaz je u zelenim rešenjima a za to su nam neophodne dobre inovacije“, ocenila je ona.

Inovacioni forum Srbija-Francuska predstavlja jedinstvenu priliku da se okupimo i razmenimo ideje, istražimo nove partnerstva i unapredimo inovativna rešenja za neke od najvećih izazova našeg vremena, rekao je posebni savetnik ministra za nauku, tehnološki razvoj i inovacije Jovan Milić.

Dodao je da dok se stupa na put istraživanja i otkrivanja novih saznanja, ne sme se zaboraviti trajno prijateljstvo između Srbije i Francuske koje predstavlja vezu koja se proteže kroz vekove i nastavlja da jača svakog dana.

„Zato, iskoristimo ovaj forum kao priliku da učimo jedni od drugih, stvaramo nova prijateljstva i dolazimo do sjajnih ideja. Zajedno, možemo da izgradimo svetliju budućnost za sve“, naglasio je on.

Organizovanjem inovacionih foruma sa Srbijom, a prvi je bio održan u Muzeju nauke i tehnike, odajemo počast uspesima Srbije u oblastima nauke i industrije, rekao je danas ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.

On je na otvaranju Inovacionog foruma Srbija-Francuska: inoviraj za planetu, igraj zeleno, koji se održava u Palati Srbija istakao da se na ovaj način razvijaju partnerstva u postizanju zajedničkih prioriteta naše dve zemlje, od energije i biotehnologije, pa do veštačke inteligencije.

Naveo je da je današnji forum osmišljen da pomogne dvema zemljama da nastave svoje velike tradicije u oblasti inovacija, koje traju od Paskala, Tesle, Kiri.

„Možda ste sinoć primetili video na Kuli Beograd i neki se možda pitaju zasto je baš Paskal prikazan na njemu. Paskal nije bio samo filozof, već i veliki matematičar, fizičar i prvi naučnik i preduzetnik, izumitelj paskaline, preteče današnjih superkompjutera. On je osmislio i mrežu javnog prevoza u Parizu, baziranu na recikliranom otpadu“, rekao je Košar.

„Pre tri godine želeli smo da pojačamo interakcije između studenata i istraživača ali i da podstaknemo saradnju između srpskih i francuskih stejkholdera, kao i da upoznamo kompanije“, zaključio je on.

Forum organizuju Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Ambasada Francuske u Beogradu u saradnji sa Fondacijom Tempus, Francuskim institutom i French tech Beograd.