Accessibility Tools

Skip to main content

Održana radionica: CHINA—SERBIA TECHNOLOGICAL WORKSHOP FOR EXPERTS ON POVERTY ALLEVIATION THROUGH SCIENCE AND TECHNOLOGY

13. June 2024.

U periodu od 06. do 07. juna 2024. godine, održana je dvodnevna online radionica, koja je okupila stručnjake iz NR Kine i Republike Srbije

U radionici je učestvovalo 19 naučno-istraživačkih organizacija iz Srbije i 11 iz Kine, koje su predstavile ukupno 39 prezentacija sa inovativnim idejama o smanjenju siromaštva primenom nauke i tehnologije u poljoprivredi. Ove ideje imaju potencijal da se primene ne samo u Srbiji i Kini, već i u trećim zemljama u kojima je siromaštvo zastupljeno. Osnova za ovu saradnju je potpisan Memorandum o razumevanju o saradnji na ublažavanju siromaštva putem nauke i tehnologije između Ministarstva nauke i tehnologije Kine i Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, kao i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.

Domaćin srpske delegacije bio je prof. dr Jonel Subić, direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede, a domaćin kineske delegacije prof. dr Jin Ke, generalni direktor Odseka za međunarodnu saradnju kineske akademije poljoprivrednih nauka. Na otvaranju Radionice, sa srpske strane obratili su se prof. dr Miroslav Trajanović, Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Jelena Nikolić, ministar savetnik srpske ambasade u Kini, domaćin prof. dr Jonel Subić, a sa kineske strane gospođa Wang Xiao, generalni direktor Odseka za međunarodnu saradnju Ministarstva nauke i tehnologije, gospodin Li Ming, ambasador amabasade Kine u Republici Srbiji i domaćin prof. dr Jin Ke.

Profesor dr. Miroslav Trajanović je istakao značaj ovog skupa kao platforme za razmenu ideja i uspostavljanje buduće naučne saradnje između istraživača iz NR Kine i Republike Srbije. Takođe je ohrabrio učesnike da nastave sa bilateralnom komunikacijom i planiraju zajedničke istraživačke projekte nakon završetka radionice.

Na osnovu analize svih predloga prikazanih na radionici, tokom naredne posete gospodina Deng Xiaoming, direktora China Rural Technology Development Center i gospođe Hu Manhua, direktora Odseka za ublažavanje siromaštva i diseminaciju, pripremiće se strategija i akcioni plan za ublažavanje siromaštva u Srbiji primenom nauke i tehnologije.

Galerija