Accessibility Tools

Skip to main content

Održan sastanak sa rukovodstvom kompanije Startup Genome

15. November 2023.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović u Lisabonu se sastala sa rukovodstvom kompanije Startup Genome, koja između ostalog vrši analizu startap ekosistema Republike Srbije, a takođe je prisustvovala i otvaranju Startup Genome Ecosystem Leadership foruma

Ispred kompanije Startup Genome sastanku je prisustvovao rukovodilac konsaltinga za strategiju ekosistema, Štefan Kuster, koji je sa delegacijom Republike Srbije napravio osvrt na stanje startap ekosistema u našoj zemlji, ali i globalno.

„Republika Srbija se na Startap Genome listi našla na mestu jedne od 20 najperspektivnijih država kada govorimo o startap ekosistemima u Evropi. To znači da smo na dobrom putu i da investicije, različite poreske olakšice, pomoći i finansiranja od strane države definitivno daju rezultate“, rekla je ministarka dr Jelena Begović.

Jedan od predloga iznesenih na sastanku tiče se dalje saradnje povodom organizacije zajedničke manifestacije u Beogradu, a u cilju unapređenja srpskog startap ekosistema.

„Ono što je takođe bitno jeste da smo se dogovorili da 2024. godine u Beogradu organizujemo događaj gde će tema biti srpski startap ekosistem kroz vizuru Startap Genome-a. Cilj ovakve manifestacije jeste da vidimo u kom se smeru kreće srpski startap ekosistem u poređenju sa globalnim prosekom. Startap Genome vrši analizu 3,5 miliona startapa na globalnom nivou, što je jedna velika baza podataka i oko 280 različitih ekosistema je obuhvaćeno ovim analizama, pa bismo na taj način videli kako da se pojača transfer tehnologija iz akademije na realno tržište“, navela je ministarka dr Begović.

Dr Jelena Begović je istakla kako je upravo ovakav transfer tehnologija jedan od najvećih globalnih izazova.

„Kada pričamo o trenutku prelaska ideje iz laboratorije na tržište u vidu nove usluge ili proizvoda, dolazimo do jednog od najvećih izazova, ne samo u okviru srpskog ekosistema, nego i globalno“, zaključila je ministarka dr Begović.

Galerija