Accessibility Tools

Skip to main content

Održan sastanak sa rukovodstvom kompanije Šandong

17. May 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović sastala se sa rukovodstvom kineske kompanije Šandong. Uputila ih je u najveća dosadašnja dostignuća Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, ali i u dalje planove koje Ministarstvo sprovodi.

„Vaša kompanija već dugi niz godina posluje u Srbiji i doprinosi razvoju naše zemlje zbog čega nam je veliko zadovoljstvo da možemo da vas ugostimo. Naše Ministarstvo je pre godinu i po dana odvojeno od Ministarstva prosvete, što je potvrda od Vlade Republike Srbije da nauka ima izuzetan značaj kada je u pitanju ekonomski razvoj države i razvoj celokupnog društva u Srbiji. Nove tehnologije su takođe bitne za Srbiju, tokom poslednje decenije naša država je napravila veliki uspeh u IKT sektoru, gde su tehnologije, proizvodi i usluge iz ove oblasti postali glavna izvozna privredna grana, a iz ove oblasti nastao je i veliki broj startap kompanija i zahvaljujući našem jako dobrom obrazovanju u STEM oblastima, Srbija predstavlja jedan veliki izvor talenata u ovoj oblasti. U deset godina smo desetostruko povećali izvoz koji sada iznosi skoro četiri milijarde evra sa rastom između 25 i 30 odsto na godišnjem nivou“, rekla je ministarka dr Jelena Begović.

„Međutim, nismo stali na informacionim tehnologijama, već smo krenuli dalje u pravcu razvoja oblasti biotehnologije. Zato je država odlučila da ulaže u veštačku inteligenciju, osnovali smo Institut za veštačku inteligenciju, imamo Strategiju veštačke inteligencije, kao i etičke smernice i ideja nam je da napravimo spoj veštačke inteligencije i biotehnologije u okviru najvećeg pojedinačnog ulaganja države Srbije u nauku i naučnu infrastrukturu, a to je izgradnja BIO4 Kampusa“, rekla je ministarka dr Begović i dodala koliko je u svim nastojanjima srpske Vlade važna podrška kineskih partnera.

Zuang Jong, predsednik upravnog odbora kompanije Shandong International izrazio je želju da se saradnja sa Republikom Srbijom nastavi u oblasti nauke osnivanjem novog Naučno-tehnološkog inkubacionog centra u Srbiji koji bi se bavio različitim saradnjama iz oblasti tehnologije i nauke.

„Naša kompanija se proširila na polje tehnologije i nauke jer je u našoj zemlji prepoznato da kompanije moraju da pomognu državi u realizaciji ciljeva koji postoje u oblastima nauke i tehnologije. Ukoliko bismo osnovali inkubacioni centar sa vašim Ministarstvom, razni pronalasci i nove tehnologije iz Kine bi mogle lakše da dođu do Srbije, a isto tako bi i srpska otkrića lakše došla do Kine“, zaključio je Jong i predložio potpisivanje Memoranduma o saradnji između Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i kompanije Šandong.

Obe strane su pokazale spremnost ka nastavku kolaboracije i otvorenost ka daljim pregovorima što se tiče predloženih vidova saradnje, te će se o iznetim predlozima dalje razgovarati.

China Shandong International je državno preduzeće sa sedištem u kineskoj provinciji Šandong, sa registrovanim kapitalom od 45,9 milijardi juana i ukupnim imovinama od preko 1 biliona juana, sa godišnjim prihodom od 9,1 milijardi američkih dolara i radnom snagom od preko 70.000 zaposlenih.

Filijala kompanije Šandong u Srbiji se ponosi snažnim timom od preko 150 stalno zaposlenih i uspešno je realizovala više od 10 značajnih projekata. Među njima su autoput E-763, Kineski kulturni centar u Beogradu, centralni valjevski autoput i Dunavski koridor.

Galerija